• 瀏覽: 4,052
  • 回覆: 38
有無ching知,我呢排成日係咁,轉左紅色信號跟住就唔識跳返轉頭,停住響嗰個畫面,㸃搞?唔知關唔關我部係舊款電話事?

回覆 引用 TOP

暫時無發現呢個情況

引用:
原帖由 好人好事 於 2020-7-18 10:11 PM 發表

暫時無發現呢個情況
我部機嘅GPS,支援唔到北斗唔知關唔關事呢?

引用:
原帖由 lum489 於 2020-7-19 12:25 AM 發表

絕對無關係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lum489 於 2020-7-19 12:25 AM 發表

有關係,GPS 老舊,係香港咁多大廈,會有問題,手機有埋北斗,當然好啲
其實地圖只係一個apps,去配合手機的衞星天線

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-20 07:02 PM 發表

有關係,GPS 老舊,係香港咁多大廈,會有問題,手機有埋北斗,當然好啲
明白!多謝回覆!

我部新手機有北斗, 但無裝電話卡, 事前將高德成個香港地圖同導航檔下載晒, 出到去搵路快過晒部有電話卡的平果, 特登行錯路佢都迅速指過條新路線, 平果依然發呆中, 兩部機都係用高德之嘛 

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-20 07:02 PM 發表

我用部mate 10都係得GPS,用高德都無話大問題,我部p40pro用AndroiTS測星,最先找到既都係GPS 唔係北斗,你話精準度北斗高我無反對,但你講到GPS同廢物一樣又言過其實

引用:
原帖由 lum489 於 2020-7-21 12:40 AM 發表

明白!多謝回覆!
你可以使用華為官方推薦測APP "AndroiTS" ,試下你部機係咪因為GPS問題,估估下無意思,方便的話Cap圖上黎大家分析下

引用:
原帖由 好人好事 於 2020-7-21 09:12 AM 發表

我用部mate 10都係得GPS,用高德都無話大問題,我部p40pro用AndroiTS測星,最先找到既都係GPS 唔係北斗,你話精準度北斗高我無反對,但你講到GPS同廢物一樣又言過其實 ...
mate 10 兩三年前機,點會無支援北斗?我部 C5pro 都有支援北斗

樓主無講乜機種,所以好難講,仲有,太舊機款可以難以支援高德

啦啦啦啦啦
GPS年代在房屋中是收不到星的,北斗出來後,房間裡都可以搜到星了,信號好得很。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2020-7-21 07:50 AM 發表

我部新手機有北斗, 但無裝電話卡, 事前將高德成個香港地圖同導航檔下載晒, 出到去搵路快過晒部有電話卡的平果, 特登行錯路佢都迅速指過條新路線, 平果依然發呆中, 兩部機都係用高德之嘛  ...
原來唔使電話卡都用到架?我真係唔知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-21 09:22 AM 發表

mate 10 兩三年前機,點會無支援北斗?我部 C5pro 都有支援北斗

樓主無講乜機種,所以好難講,仲有,太舊機款可以難以支援高德
我部係LG G PRO 2。我試過響屋企用華為同LG同步開高德,結果LG信號弱停咗,面華為開頭弱,跟住好快跳返強。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]