• 瀏覽: 1,798
  • 回覆: 19
我部XS Max 入左水都幾日, 放左係吸濕珠都兩晚, ,而家部機就開到, 但隔一陣佢就rebbot 再 restart, 同埋個face id 似乎唔太用到, speaker 無聲出同Tapic engine 唔震。  我想問各位部機咁既情況係咪整返都無用?

謝謝

引用:
原帖由 railstar 於 2020-7-24 12:40 PM 發表

我部XS Max 入左水都幾日, 放左係吸濕珠都兩晚, ,而家部機就開到, 但隔一陣佢就rebbot 再 restart, 同埋個face id 似乎唔太用到, speaker 無聲出同Tapic engine 唔震。  我想問各位部機咁既情況係咪整返都無用?

謝謝 ...
唔係防水嘅咩

定你部電話俾出面啲雜廠整過

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

我當初就係以為iphone 係防水, 印以搵水洗佢, 點知一洗就出事。 我部機無俾人整過的

翻查復, 我估計iphone 係water resistances 而並非water proof.....

加油~RECOVERING FROM THE PAIN!
盡快 backup 資料,然後賣走佢。
整返都晒藥費。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-7-24 02:21 PM 發表

盡快 backup 資料,然後賣走佢。
整返都晒藥費。
你唔好當收机佬係儍㗎!小小唔正常都唔會收呀!

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-7-24 02:45 PM 發表

你唔好當收机佬係儍㗎!小小唔正常都唔會收呀!
當爛件賣,唔通掉咗佢?

引用:
原帖由 railstar 於 2020-7-24 01:57 PM 發表

我當初就係以為iphone 係防水, 印以搵水洗佢, 點知一洗就出事。 我部機無俾人整過的

翻查復, 我估計iphone 係water resistances 而並非water proof.....
樓主,你都好大勇氣放部iPhone 落水洗,我都想知點解要用水洗部電話!?

好有打手😌😌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 railstar 於 2020-7-24 01:57 PM 發表

1) 建議部分仲開得到既情況下盡快backup!
2) 我同你一樣, 用水洗佢, 信佢個IP..IEC60529...佢解釋番, 個認證係要係LAB 環境同新機情況下...即係你用咗一年半載, 膠邊老化, 跌鬆咗D位, 都一樣不防水的!

我仲慘, 部機開唔到, 直接報廢咗....最心痛係入面D資料.....Apple 叫我去搵第三方專業公司去拎番D data , 叫價HKD$5000+...

回覆 引用 TOP

咪就以為佢真係防水囉...

加油~RECOVERING FROM THE PAIN!
樓主放入洗衣機洗?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fman123 於 2020-7-25 12:17 AM 發表

樓主,你都好大勇氣放部iPhone 落水洗,我都想知點解要用水洗部電話!?
正常係冇需要

but如果係因應武漢肺炎疫情

可以理解

你唔會無時無刻都洗手

有啲時候你手摸過外面啲野未洗手而撳電話

部電話咪有菌囉

之後電話響你就擺部電話埋塊面度聽…

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 01:22 AM 發表

正常係冇需要

but如果係因應武漢肺炎疫情

可以理解

你唔會無時無刻都洗手

有啲時候你手摸過外面啲野未洗手而撳電話

部電話咪有菌囉

之後電話響你就擺部電話埋塊面度聽… ...
我就係響大型商場個廁所跌咗落地.....心諗寫明IP67定IP68, 我咪用水避開D窿位沖囉......之後咪奶哂野囉...

引用:
原帖由 operationx 於 2020-7-29 10:53 AM 發表

我就係響大型商場個廁所跌咗落地.....心諗寫明IP67定IP68, 我咪用水避開D窿位沖囉......之後咪奶哂野囉...
下次用酒精紙巾抹算了

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

First rule to use any computer device or mobile phone.  BACKUP!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]