• 瀏覽: 39,304
  • 回覆: 192
我就是信不過電話,永遠用八達通咭。

好正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-7-29 05:52 PM 發表

我都覺得係
我覺得用現錢同八達通就足夠,洗大咗就麻煩,信用卡放手機用死路一條,有錢就買,冇錢就走,唔洗煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ahlam 於 2020-7-29 03:15 PM 發表

其實將八達通轉去電話到, 張實體咭係咪會失效?   如果係咩情願KEEP番張實體卡比較好.
係,直接轉左落去,實體卡會失效嘅。
想保留原有實體卡,就要加50按金另開一張獨立虛擬卡。

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。

回覆 引用 TOP

乜原來仲有人唔識用applepay 八達通咩?

定係alipay 啲打手?

回覆 引用 TOP

就算成功都要重複好多次先得

RT
用機頭斜斜地就嘟到,之前我用機背logo/機頂平放嘟成日都唔得

引用:
原帖由 top15 於 2020-7-29 03:30 PM 發表

完全無反應,唔知想點
試吓退出畫面同埋解鎖螢幕,睇吓會唔會有效果?
我見過有車主响商場停車場攞車呢,佢响商場服務台過機做完泊車優惠之後,一路hold住個畫面無退出,等佢等完lift攞到車,再揸部車去到閘口果時,明明個畫面仲係顯示住張八達通呀,但係部拍卡機係完全無反應囉。

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 爪王凌雨 於 2020-7-29 05:22 PM 發表

其實用張八達通比錢同手機比錢有分別嗎?一張卡好麻煩嗎?有冇需要搞咁多野
用八達通好少會一張卡咁用,多數放銀包,銀包多數放袋,電話就跟手多,尤其是坐車機不離手,相對兩樣手機係會方便小小
當然你可以話貼張卡係機背一樣,但科技嘅野唔會因你怕麻煩而停留,要搵你錢不斷迫你跟。信用卡都入埋電話,或者遲啲演變成身份證回鄉證車牌甚至Passport都放埋入電話,再睇下啲會員卡實體券好多都唔再用改做電子化,過多十年八年實體八達通都cut埋你唔出奇。
如果唔進步你現在可能要帶傻瓜機計數機出街了。

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-7-29 06:05 PM 發表

用八達通好少會一張卡咁用,多數放銀包,銀包多數放袋,電話就跟手多,尤其是坐車機不離手,相對兩樣手機係會方便小小
當然你可以話貼張卡係機背一樣,但科技嘅野唔會因你怕麻煩而停留,要搵你錢不斷迫你跟。信用卡都入埋電話,或者遲啲演變成身份證回鄉證車牌甚至Passport都放埋入電話,再睇下啲會員卡實體券好多都唔再用改做電子化,過多十年八年實體八達通都cut埋你唔出奇。
如果唔進步你現在可能要帶傻瓜機計數 ...
有D野太進步唔好事黎

引用:
原帖由 huk32 於 2020-7-29 06:05 PM 發表

用機頭斜斜地就嘟到,之前我用機背logo/機頂平放嘟成日都唔得
有可能,去試下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 爪王凌雨 於 2020-7-29 06:08 PM 發表

有D野太進步唔好事黎
這不是重點!搵你錢先係重點

完全無問題,其實樓主使乜後悔,買過張實體咭咪得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-7-29 06:13 PM 發表

這不是重點!搵你錢先係重點
如果有得揀,我寧願返返去80,90年代,簡簡單單大家重開心,我寧願退步,活得開心

引用:
原帖由 scandin 於 29-7-2020 15:17 發表

Ios八達通增值冇信用卡回贈係一個大敗筆
點解,

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]