• 瀏覽: 4,649
  • 回覆: 25
各位師兄們,想問問sony機需要每天關機嗎?我剛剛從iphone機轉會到sony xperia 1 ii,所以想問問,先謝你們的解答!

引用:
原帖由 tonchn 於 2020-8-8 09:52 AM 發表

各位師兄們,想問問sony機需要每天關機嗎?我剛剛從iphone機轉會到sony xperia 1 ii,所以想問問,先謝你們的解答!
唔知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonchn 於 2020-8-8 09:52 AM 發表

自從開始用手機,不論牌子型號,從不關機!

[size=1.5]眾多小人物之中嘅小小人物

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonchn 於 8-8-2020 09:52 發表

唔會關機,係間中會restart

回覆 引用 TOP

一個星期重新開機已經夠,毋須重新開機

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

用任何牌子手機都唔會關機,最多有少少唔暢順就重啟,試過最長個幾月冇重啟過

Intel i5-10500
ASUS Prime Z490M-Plus
Kingston DDR4 32GB
Samsung 970Pro 512GB SSD
Seagate HDD (2TB)
Toshiba HDD (3TB + 4TB)
Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
Cooler Master V650
Sony Xperia 1 II

回覆 引用 TOP

我日日都關機,用到個電0%先差,個電好襟

你呢個乜野問題來... 咁搞笑?
阿伯都唔會咁問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020/8/17 17:27 發表

這是錯誤.
要電池壽命長應該保持20-85%電量.
不要用到接近0%(建議不要低於15%), 也不要長插100%太久.

引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020-8-17 17:27 發表

0先差就全錯啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-8-19 12:18 PM 發表

這是錯誤.
要電池壽命長應該保持20-85%電量.
不要用到接近0%(建議不要低於15%), 也不要長插100%太久.
係咩,我只係知道用到1-2%都仲用到,唔好似其他人咁寫住還有10%,但轉頭自動熄機

引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020-8-19 15:22 發表

係咩,我只係知道用到1-2%都仲用到,唔好似其他人咁寫住還有10%,但轉頭自動熄機
你用法係錯誤

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-8-19 05:28 PM 發表

你用法係錯誤
點錯?

引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020-8-19 17:32 發表

點錯?
自己睇

https://www.hk01.com/開罐/350787/手機越叉越少電-兩大-充電-禁忌-第一點你一定試過

雖然現在的手機電池多半為鋰電池,不像以前的鎳氫電池有記憶效應,需要把電量用盡再充才能達到最大充電量,民眾可以想充就充,不過仍然有幾個細節需要注意。專家表示,最好的方法是不要等到電池完全沒電才充電,通常電力剩下20%至30%左右,就應該立即充電,避免破壞鋰電池內部的化學活性,造成使用壽命縮短。

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-8-19 06:40 PM 發表

自己睇

https://www.hk01.com/%E9%96%8B%E7%BD%90/350787/%E6%89%8B%E6%A9%9F%E8%B6%8A%E5%8F%89%E8%B6%8A%E5%B0%91%E9%9B%BB-%E5%85%A9%E5%A4%A7-%E5%85%85%E9%9B%BB-%E7%A6%81%E5%BF%8C-%E7%AC%AC%E4%B8%80%E9%B ...
我只係知道我個電唔會發脹,得番5%樓下都真係慢慢用到0%,差滿可以100%出現,各有所好羅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]