• 瀏覽: 4,920
  • 回覆: 24
今年拿了政府一萬元 馬上換了新手機 其實香港手機品牌選擇真的不多 我目標是國產手機 因為平靚正極具性價比

而為了穩陣 我去了某大公司選購 而我個人需求大多用來打遊戲 所以處理器核心一定要夠勁 經過詳細考慮 在大陸品牌中選擇了小米 但在小米10和poco f2比較下 我放棄了拍攝功能 節省幾百大元 購入了poco f2 pro

事後得知D部手機反應評價極端 我今天都黎分享下我的真實感受
網上缺點大致如下
手機重
只有單喇叭
只支援60hz

其實簡單逐步講 D人都係接受唔到佢當初4000多既定價 但高刷新率同單喇叭都做唔到(當然 D個真係純商業考慮)

機重真係見仁見智 反而我幾喜歡聚手既機 份量足同握上手有滿足感 D個反而對我來講唔係一個缺點 反而係優點

其次單喇叭 第一 佢保留3,5mm耳機孔 插耳機既人影響其實不大 第二 普通人唔仔細聽根本唔會太覺得有明顯差距 第三 手機聲音其實足夠明亮 唔會因為你打機擋住喇叭 佢就細聲左 如果為了價格 我寧可放棄雙喇叭去平番些少

60hz:最多人討論既一個點 點解以電競手機做主題 連高刷新都做唔到 都係果句 市面上可以用到120hz既程式和遊戲本身就唔多 掉番轉諗 poco f2 pro由於只支援60hz 所以佢係目前為止行865手機入面最省電的 我長時間打大型遊戲7-8小時仲有30多%電 配合散熱系統 續航力真係超級強 當然 如果你話行120hz以上 係就係爽 但係2-3小時后又要快充50幾分鐘 其實好冇癮

我D篇野唔係要話到部機好勁 更不是賣廣告 但D部手機絕對不是市面上講到甘垃圾甘差

Poco f2 pro我用落有幾點好值得讚
1 伸縮鏡頭做到真全面屏(強迫症人士留意)
2 超強散熱功能(打左2-3小時大型手機 部機仲保持室溫26-28度左右)
3 充電速度好快
4 電池續航好強 省電 100%用左成大半天 回家仲有70幾% 唔多打機同上網可以去到80幾%添

回覆 引用 TOP

手機重系缺點冇錯 呢部機真系做得幾好 夠哂大部
個單喇叭都唔系好差 對比華為勁好多
個60hz點解唔上90大家都心照 市場戰略問題

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-9-9 07:08 PM 發表

手機重系缺點冇錯 呢部機真系做得幾好 夠哂大部
個單喇叭都唔系好差 對比華為勁好多
個60hz點解唔上90大家都心照 市場戰略問題
係 但係部機真係好省電 可以長時間使用

回覆 引用 TOP

我都剛出了,用了幾日,我又唔覺得重, mon大過我部mix2s, 電量夠,升降自拍好正,影相唔錯,價錢平,有5G

但唔知點解,覺得個指紋解鎖唔夠靈敏,唔係次次得,我部mix2s靈敏好多,同畫面嘅觸控,好似都有少少唔靈敏咁,唔知點解

但總括部Poco F2 Pro,暫時嚟講都唔錯

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2020-9-9 08:00 PM 發表

我都剛出了,用了幾日,我又唔覺得重, mon大過我部mix2s, 電量夠,升隔自拍好正,影相唔錯,價錢平,有5G

但唔知點解,覺得個指紋解鎖唔夠靈敏,唔係次次得,我部mix2s靈敏好多,同畫面嘅觸控,好似都有少少唔靈敏咁,唔知點解

但總括部Poco F2 Pro,暫時嚟講都唔錯 ...
我都想講個指文垃圾價錢問題仲哀過 s10+三星超聲波

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2020-9-9 08:00 PM 發表

我都剛出了,用了幾日,我又唔覺得重, mon大過我部mix2s, 電量夠,升隔自拍好正,影相唔錯,價錢平,有5G

但總括部Poco F2 Pro,暫時嚟講都唔錯 ...
有時要按返回鍵刷新下畫面

引用:
原帖由 fbfd3a2fa83f0e 於 2020-9-9 08:20 PM 發表

有時要按返回鍵刷新下畫面
對比一加7pro 一加好用好多我都有買過來玩 2k頂級屏加雙喇叭 90hz 一流 系電池唔得

呀,仲有,我覺得Poco F2 Pro個個喇叭唔錯,夠大聲又清,唔拆,好過Mix2s好多

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-9-9 09:30 PM 發表

對比一加7pro 一加好用好多我都有買過來玩 2k頂級屏加雙喇叭 90hz 一流 系電池唔得
電唔得就乜都假喇 如果插電用好傷機傷電

引用:
原帖由 fbfd3a2fa83f0e 於 2020-9-9 11:47 PM 發表

電唔得就乜都假喇 如果插電用好傷機傷電
2k屏系咁上下 又冇話去到插住來用咁勁

回覆 引用 TOP

POCO 唔錯

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-9-11 04:44 PM 發表

POCO 唔錯
其實佢系紅米

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-9-11 09:37 PM 發表

其實佢系紅米
今年獨立左

引用:
原帖由 fbfd3a2fa83f0e 於 2020-9-12 12:31 AM 發表

今年獨立左
獨立都系叫紅米....話事權都仲系雷軍

回覆 引用 TOP

主題標籤 #xiaomi #小米
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]