• 瀏覽: 20,065
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
4大台5G覆蓋圖:

5G覆蓋、速度及時延,3大因素,缺一不可,但只有覆蓋圖可參考

1. 5G 4大台,暫時3hk覆蓋最差,現在先急起直追,B1轉N1

2. csl亦開始以B1轉N1,市區覆蓋不錯

3. 中移先天問題,5G禁區需時解決,市區覆蓋不錯

4. Smartone 5G覆蓋最佳,除N78較快可達數百Mbps,其多數以B1做Dss 5G,速度未必提升太多

3HK 5G:

Smartone 5G:

Csl 5G:

中移5G:

淨係睇5G覆蓋圖係無用
因為有d台既5G本身係慢過其他台既4G,

DISCUSS都有人POST 某台測速, 結果真係收到5G但大部份時間都唔過200mbps

想用真5G要有真5G速度先有用, 否則收到5G但行4G速度只係自欺欺人

引用:
原帖由 jjmeline 於 2020-9-17 07:27 PM 發表

淨係睇5G覆蓋圖係無用

DISCUSS都有人POST 某台測速, 結果真係收到5G但大部份時間都唔過200mbps

想用真5G要有真5G速度先有用, 否則收到5G但行4G速度只係自欺欺人 ...
除咗快、低時延同覆蓋一樣重要

引用:
原帖由 jjmeline 於 2020-9-17 07:27 PM 發表

淨係睇5G覆蓋圖係無用

想用真5G要有真5G速度先有用, 否則收到5G但行4G速度只係自欺欺人 ...
用得5G, 首要當然係速度, 不過覆蓋都算重要既, 最好兩樣都有,
你可以參考下最近有雜誌做既各台5G測速, 可以參考
https://www.pcmarket.com.hk/5g-知多啲!-限制區、室內商場都收到-+-5g-極速二次實/

引用:
原帖由 kcr202 於 2020-9-17 07:37 PM 發表

除咗快、低時延同覆蓋一樣重要
三樣都重要
但用得5G首要一定係快+低時延
如果係有覆蓋但無速度就無意思

引用:
原帖由 香蕉GO 於 2020-9-17 09:45 PM 發表

三樣都重要
但用得5G首要一定係快+低時延
如果係有覆蓋但無速度就無意思
3樣係相輔相成,缺一不可
無覆蓋,4G/5G跳嚟跳去,手機會食電兼發熱
速度唔夠快,不如用返4.5G
時延唔夠低,打機不如用返4.5G

回覆 引用 TOP

引用:

淨係睇5G覆蓋圖係無用

認同,要得5G就係想有真5G既速度, 比4G快DD既俾咁多錢JOIN黎做咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kcr202 於 2020-9-17 05:27 PM 發表

4大台5G覆蓋圖:
3HK 5G:

Smartone 5G:

Csl 5G:

中移5G:
多謝CHING 分享,正打算用3台5G

引用:
原帖由 NamYu12 於 2020-9-20 11:54 PM 發表

多謝CHING 分享,正打算用3台5G
有圖比你對住揀都可以揀個唔掂既

引用:

淨係睇5G覆蓋圖係無用

你咁講既話全部台好多時間都唔過200mbps啦
正如好多台所謂全速4g 都唔過21mbps一樣
最緊要都係穩定性姐 好似csl咁 有時係幾快 但一去到某d位果陣就即刻歸零
比你數字做到幾靚都無用

5G淨係BT有用,冇無限數據有咩鬼用

引用:
原帖由 巫主席 於 2020-9-21 04:01 PM 發表

有圖比你對住揀都可以揀個唔掂既
SMT假5G 都好參考?

引用:
原帖由 一個字頭的誕生 於 2020-9-21 04:04 PM 發表

你咁講既話全部台好多時間都唔過200mbps啦
正如好多台所謂全速4g 都唔過21mbps一樣
最緊要都係穩定性姐 好似csl咁 有時係幾快 但一去到某d位果陣就即刻歸零
比你數字做到幾靚都無用 ...
做過速測,就知個d所謂快,都係做假
香港4大台,8成時間都唔過百,過百必定係發射站附近

覆蓋率、穩定性、速度都係缺一不可

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天天外圍的主角 於 2020-9-21 06:08 PM 發表

5G淨係BT有用,冇無限數據有咩鬼用
4.5G無限都唔比BT...依家咩年代,仲有人會BT?
睇streaming啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 karass 於 2020-9-21 08:58 PM 發表

SMT假5G 都好參考?
人哋用N1做咗大覆蓋,再爭取時間鋪N78
其他就鋪N78,但覆蓋差,開始推客上5G,再拎B1重耕做N1追落後既覆蓋

個個台有唔同策略,似當年3G上4G,都係唔同方式

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]