• 瀏覽: 1,510
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我發現一樣嘢,似乎小米比華為好的

相冊入面第一版面……相片,華為係唔會顯示 whatsapp收到的相片,只能見到自己影的或者截圖

仲有,如果你用 phone clone 過啲相,亦唔會係呢版出現,只能係 albums見到。但係如果將啲相複製過來,就會係呢版依日期新至舊出現

PS:小米F1和華為5T 用家

熱賣及精選
睇你習慣啫. 
而且, 開gallery佢會開番之前開個版.
你之前開album佢就會開番album. 
佢唔將Whatspp 個D相撈埋落去其實仲好. 
唔係會攪到好亂. 

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-9-28 02:55 PM 發表

睇你習慣啫. 
而且, 開gallery佢會開番之前開個版.
你之前開album佢就會開番album. 
佢唔將Whatspp 個D相撈埋落去其實仲好. 
唔係會攪到好亂.  ...
應該咁講,開gallery後,左起分頁係,photos, albums, highlights, discover

photos頁係全部相,分日期,由新至舊,呢版係無 whatsapp的相,我部小米係有出的

引用:
原帖由 montejo 於 2020-9-28 04:09 PM 發表

應該咁講,開gallery後,左起分頁係,photos, albums, highlights, discover

photos頁係全部相,分日期,由新至舊,呢版係無 whatsapp的相,我部小米係有出的
咪講咗囉, 自己影既同whatsapp入面好多其實係垃圾乜都撈埋一齊好亂.
咁你都話正我冇野好講.
所以話係自己集慣問題.

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-9-28 05:02 PM 發表

咪講咗囉, 自己影既同whatsapp入面好多其實係垃圾乜都撈埋一齊好亂.
咁你都話正我冇野好講.
所以話係自己集慣問題.
係囉,有冇方法唔好將D相同影片直接放入相簿到?D損友成日send衰野冊忘了刪比老婆同D細路昅到就麻煩😓😓

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-9-28 10:23 PM 發表

係囉,有冇方法唔好將D相同影片直接放入相簿到?D損友成日send衰野冊忘了刪比老婆同D細路昅到就麻煩😓😓
睇完馬上delete 囉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-9-28 01:49 PM 發表

我發現一樣嘢,似乎小米比華為好的

相冊入面第一版面……相片,華為係唔會顯示 whatsapp收到的相片,只能見到自己影的或者截圖

仲有,如果你用 phone clone 過啲相,亦唔會係呢版出現,只能係 albums見到。但係如果將啲相複製過來,就會係呢版依日期新至舊出現

PS:小米F1和華為5T 用家 ...
我朋友用華為有同一問題,經WhatsApp收嘅相會喺邊度搵到?thx

引用:
原帖由 Superhappylucky 於 2020-10-2 02:00 PM 發表

我朋友用華為有同一問題,經WhatsApp收嘅相會喺邊度搵到?thx
要係 album個頁面入面,有個 whatsapp folder

唔止 whatsapp,連 share it 收到, google photo 下載的,都幾難搵

引用:
原帖由 Superhappylucky 於 2020-10-2 02:00 PM 發表

各有喜好

引用:
原帖由 南區小回覆 於 2020-10-2 02:33 PM 發表

各有喜好
5T
EMUI 10.1

我而家講緊第一版頁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南區小回覆 於 2020-10-2 02:32 PM 發表

唔係講緊 album頁
係最左的 photo頁

小米係呢頁係好清楚㗎

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]