• 瀏覽: 2,008
  • 回覆: 14
本人用華為P40 PRO 手機,當用WECHAT PAY 付帳時,很多時店家掃描我的QR code  多次也不成功,但有時又可以掃描多次後才成功付帳,失敗次數多過成功很多,不知為何如此,可有其他P40 PRO 用家有此情況?但如果我轉用ALIPAY 付帳則輕易就成功了,真不知為什麼如此。

熱賣及精選
唔關p40p事,我部m10p一樣係咁,喺某啲機嘟唔到。有一次個店員話個QR code上面打橫個條碼太貼邊所以嘟唔到,轉返Alipay就嘟到,後尾我仔細比較兩個QR code,Alipay 個code 確係無咁貼!

亦都可能關某啲舖頭嘅掃瞄器事,我喺大家樂美心惠康未試過嘟唔到,但去OK同大食代就嘟唔到!

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-10-8 11:22 AM 發表

亦都可能關某啲舖頭嘅掃瞄器事,我喺大家樂美心惠康未試過嘟唔到,但去OK同大食代就嘟唔到!
多謝ching,我就係喺美心經常嘟唔到喎,麥當奴也不成功,一粥麵就要掃幾次才嘟到。

引用:
原帖由 fox007 於 2020-10-8 11:37 AM 發表

多謝ching,我就係喺美心經常嘟唔到喎,麥當奴也不成功,一粥麵就要掃幾次才嘟到。

啱啱試咗喺WeChat設定度改細字型到第二格之後喺大食代一嘟就得,唔知你嘅情況是否一樣。

引用:
原帖由 fox007 於 2020-10-8 10:34 AM 發表

本人用華為P40 PRO 手機,當用WECHAT PAY 付帳時,很多時店家掃描我的QR code  多次也不成功,但有時又可以掃描多次後才成功付帳,失敗次數多過成功很多,不知為何如此,可有其他P40 PRO 用家有此情況?但如果我轉用ALIPAY 付帳則輕易就成功了,真不知為什麼如此。 ...
你個qrcode係唔係用咗黑色底色?

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-10-8 04:24 PM 發表

啱啱試咗喺WeChat設定度改細字型到第二格之後喺大食代一嘟就得,唔知你嘅情況是否一樣。
多謝提點,我是設定在標準後一格的,我試吓改細啲字至標準試試看。

引用:
原帖由 fymail 於 2020-10-8 04:53 PM 發表

你個qrcode係唔係用咗黑色底色?
我不知在那裡設定QR code 底色,我看應該是白色底色,因bar code 全是黑色。

我部mate10pro 未試過嘟唔到!wechat alipay 都冇問題!

可以自己人手用screenshot 將本身QR CODE果頁變小就ok。 保存PNG圖檔每次付款時用。

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-9 05:24 AM 發表

可以自己人手用screenshot 將本身QR CODE果頁變小就ok。 保存PNG圖檔每次付款時用。
付款二維碼耐咗唔掃自動會變,收款碼先可以保存。

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-10-8 04:24 PM 發表

多謝ching, 改咗字型去標準後,今天試過在美心及一粥麵,都是一嘟就成功了。

引用:
原帖由 fox007 於 2020-10-9 02:41 PM 發表

多謝ching, 改咗字型去標準後,今天試過在美心及一粥麵,都是一嘟就成功了。
搞掂就好

張啲字體大小較細啲就得!

引用:
原帖由 fox007 於 2020-10-8 10:34 AM 發表

本人用華為P40 PRO 手機,當用WECHAT PAY 付帳時,很多時店家掃描我的QR code  多次也不成功,但有時又可以掃描多次後才成功付帳,失敗次數多過成功很多,不知為何如此,可有其他P40 PRO 用家有此情況?但如果我轉用ALIPAY 付帳則輕易就成功了,真不知為什麼如此。 ...
同P30 Pro一樣情況...

V7PayHK頂爆左P30/P40板面,令到掃吾到完整QR Code,要縮番細手機板面先可以掃到

主題標籤 #huawei #華為
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]