• 瀏覽: 3,459
  • 回覆: 19

剛剛試在同事部三叔note20 ultra
決定放兩張相比大家比較下
呢張係用小米1O Pro影既

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

呢張係用三叔note 20 ultra 影既

清晰程度兩部機差不多
但我prefer三叔影出來個色水鮮色d, 像真多d
不喜別插我

回覆 引用 TOP

難比較,但價錢相差不止一倍

純粹個人意見, 不喜勿插

回覆 引用 TOP

要比較 . 真係要曬實體相至分到高下 .

引用:
原帖由 smithhehehaha 於 2020-10-19 11:45 PM 發表

呢張係用三叔note 20 ultra 影既
點解照片上無機型水印?
而且但凴一兩張照片很難分出高低。
三星的色彩明顯渲染過,顔色鮮艷不自然。

但小米 food mode (打開自動 AI)一樣會將食物顔色鮮艷化。

要真正比較手機拍攝質數,還是去專業網站參考啦,咩 dxOO 之類
求其一條不知名的網民拍幾張相就扮專家,大家咪信。

回覆 引用 TOP

三星好似色彩靚點....

我係現代人

回覆 引用 TOP

純兩張相片比較, 覺得三星的好 D。

回覆 引用 TOP

各有千秋啦, 三叔, 索尼, 愛瘋, 大米, 華記等旗艦手機, 影出嚟嘅各有長短, 有D咁好D, 有D咁又好D, 大家總體差唔多, 我覺得只係價錢差距, 造工, 品牌, 款式而已, 唔好成日聽打手, 網軍話某一個品牌影相最靚最好, 咩評分又最高等, 你可以用3千買大陸品牌, 亦可以用八九千買韓國, 日本, 美國品牌, 自己鍾意就得.
(唔信嘅可以上網睇實測, 每次有新機出網上都有好多影相, 功能等測評, 基本相差唔太遠)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-10-20 06:46 PM 發表

要比較 . 真係要曬實體相至分到高下 .
實體相唔能夠證明嘜野,要比較就應該去現場用肉眼睇,雖然每個人肉眼都會有偏差但都好過經電子處理既圖像。。

回覆 引用 TOP

DXO收錢做野
係人都知
而家D手機拍攝部部都差唔多
拎果少少分別泥拗冇意思

引用:
原帖由 394052786 於 2020-10-23 17:32 發表

DXO收錢做野
係人都知
而家D手機拍攝部部都差唔多
拎果少少分別泥拗冇意思
三星、小米之間品質比較其實差不多,不見得三星好過小米或調返轉,
但考慮價格的話,小米當然吸引好多。

回覆 引用 TOP

一碟生抽炒,另一碟用老抽囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二百伍 於 2020-10-20 11:37 AM 發表

難比較,但價錢相差不止一倍
除左價錢,仲有RAM,防水,ROM更新,雙SIM,拍片防震等,10PRO差咁多,真係好難比較

主題標籤 #xiaomi #小米
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]