• 瀏覽: 2,520
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
我部5T,唔知其他華為型號係點……

我發現 gallery 個 album入面,album 數目比起 file 的相片 folder 數目少咗啲!終於搵到原因啦!

原來 gallery 內 album出現到的 folder,入面係要啲檔案屬同一格式,出現唔到個啲係因為個 folder 有相又有短片,我要將短片全部放入另一個 folder,最後 gallery album就全部出晒啦,包括短片個 album

呢個情況我另外部小米和三星係唔會發生,即係短片和相在同一 folder,album都會係 gallery出現

此外,有樣嘢小米比三星和華為好,就係 gallery 的 album入面,相片會分日期排序出現,例如日本旅行album,入面係每日一組出現,每組開頭仲有日期,呢樣好貼心,我可以睇到呢組相係邊日拍

熱賣及精選
甘搞野, 好少會分開,一般都係同一FOLDER 內

可以試下重置或用其他PHOTO 管理APP

或者真係BUG 去菊花粉會反映下

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-21 07:19 PM 發表

我發現 gallery 個 album入面,album 數目比起 file 的相片 folder 數目少咗啲!終於搵到原因啦!

原來 gallery 內 album出現到的 folder,入面係要啲檔案屬同一格式,出現唔到個啲係因為個 folder 有相又有短片,我要將短片全部放入另一個 folder,最後 gallery album就全部出晒啦,包括短片個 ...
其實你轉“相片”、“時刻”檢視就係跟日期,你係咪唔識用?

引用:
原帖由 winglaw99 於 2020-10-23 06:12 AM 發表

其實你轉“相片”、“時刻”檢視就係跟日期,你係咪唔識用?
其實係咪我啲中文差你睇唔明?

小米 gallery內的 album 係咁樣依日期組別排列顯示相片

引用:
原帖由 free33sky 於 2020-10-21 11:55 PM 發表

甘搞野, 好少會分開,一般都係同一FOLDER 內

可以試下重置或用其他PHOTO 管理APP

或者真係BUG 去菊花粉會反映下
我手機係重置過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-23 06:45 AM 發表

小米 gallery內的 album 係咁樣依日期組別排列顯示相片

華為嘅“相片”都係!

引用:
原帖由 winglaw99 於 2020-10-23 07:24 AM 發表

華為嘅“相片”都係!
你有冇留意我貼出嚟係相冊入面的 album,呢個係我自己分出嚟的 HK1 album

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-23 06:45 AM 發表

選相片就會跟日期

附件

Screenshot_20201023_072953.jpg(24.04 KB)

2020-10-23 07:30 AM

引用:
原帖由 winglaw99 於 2020-10-23 07:30 AM 發表

選相片就會跟日期
我知呀!

小米華為選擇相片都係跟日期組別
不過相簿個度小米同樣跟日期組別,華為就係全部相

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-23 07:37 AM 發表

我知呀!

小米華為選擇相片都係跟日期組別
不過相簿個度小米同樣跟日期組別,華為就係全部相
係我誤會,華為、1+都係咁安排
相簿內本身就會跟時序出相,所以一直都無留意過……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-21 07:19 PM 發表

原來 gallery 內 album出現到的 folder,入面係要啲檔案屬同一格式,出現唔到個啲係因為個 folder 有相又有短片,我要將短片全部放入另一個 folder,最後 gallery album就全部出晒啦,包括短片個 ...
使用習慣唔同,在我嚟講,五日旅行已經分咗五個相簿……

引用:
原帖由 winglaw99 於 2020-10-23 08:08 AM 發表

使用習慣唔同,在我嚟講,五日旅行已經分咗五個相簿……
係習慣問題,不過個人覺得小米個設計貼心啲

引用:

試下將你的問題向華為反映一下吧。呢類設定編程方面改的話唔難。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-23 08:10 AM 發表

係習慣問題,不過個人覺得小米個設計貼心啲
用得著一定係!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]