• 瀏覽: 914
  • 回覆: 10
問題:
在手機新生成的檔案,駁電腦找不到

例子:
手動備份whatsapp,備份檔在手機file manager見到

(唔一定係whatsapp,比如我用備份app,備份其他東西,會生成左檔案係手機內儲空間)

但呢個時候手機駁電腦,係電腦內見唔到呢個檔案

解決方法:要將file係手機內copy去第二個位/抄去sd卡,再駁電腦先見到

或reboot下手機,再駁電腦就見到(唔肯定)
有無人知點解?

唔係手機問題,亦唔關手機牌子事,亦不是電腦問題,由android 4開始都一直發現呢個問題

熱賣及精選
引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 09:47 AM 發表

問題:

例子:
手動備份whatsapp,備份檔在手機file manager見到

(唔一定係whatsapp,比如我用備份app,備份其他東西,會生成左檔案係手機內儲空間)

解決方法:要將file係手機內copy去第二個位/抄去sd卡,再駁電腦先見到

或reboot下手機,再駁電腦就 ...
我部小米的檔案係電腦睇到

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-24 10:10 發表

我部小米的檔案係電腦睇到
剛新生成的電腦內睇唔到

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 10:37 AM 發表

剛新生成的電腦內睇唔到
你講乜嘢我唔明

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-24 10:46 發表

你講乜嘢我唔明
比如這樣:

要將file係手機內copy去第二個位/抄去sd卡,再駁電腦先見到

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 10:55 AM 發表

比如這樣:

要將file係手機內copy去第二個位/抄去sd卡,再駁電腦先見到
小米 Poco F1....無問題!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 10:55 AM 發表

比如這樣:

你所講嘅備份檔案係唔係呢啲:

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-10-24 11:24 發表

你所講嘅備份檔案係唔係呢啲:

WhatsApp備份檔案只係拿來舉例,一個例子

個問題係:在手機上剛新生成的檔案,駁電腦,在電腦是找不到的

(舊的檔案無問題,新生成的檔案是看不到)

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 11:52 AM 發表

WhatsApp備份檔案只係拿來舉例,一個例子

個問題係:在手機上剛新生成的檔案,駁電腦,在電腦是找不到的

(舊的檔案無問題,新生成的檔案是看不到)
我無論用USB線定係無線網絡喺電腦都見到手機入面呢個檔案,可以直接copy入電腦,會唔會係你電腦未開檢視隱藏副檔名呀?

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2020-10-24 12:03 發表

我無論用USB線定係無線網絡喺電腦都見到手機入面呢個檔案,可以直接copy入電腦,會唔會係你電腦未開檢視隱藏副檔名呀?
當然不是這問題,我都唔明點解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-10-24 09:47 AM 發表

問題:

例子:

或reboot下手機,再駁電腦就 ...
我由三星 Android 4.0~Android 10.0 都沒有問題

現在用 Android 10.0 有圖有真相

附件

Image 2.jpg(68.16 KB)

2020-11-4 10:43 AM

Image 2.jpg

回覆 引用 TOP

主題標籤 #Android
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]