• 瀏覽: 1,186
  • 回覆: 5
[隱藏]
小弟現時長期居留英國讀書,每年只會返香港1-2次。現時我張香港卡係我老竇幫我供緊既SIM only月費plan(供應商係3香港)。我需要既係可以係英國收香港短訊幫助我處理香港銀行事宜,同時可以返香港時有本地數據夠我用2-3星期。而家我張3香港卡插落電話係完全冇訊號,所以咩短訊都收唔到,非常麻煩。有冇高人可以解答我呢條問題?


回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我個仔响澳洲定居, 以前要用其他 App 通訊, 今年疫情無返香港, 我淘咗個多卡寶裝咗之後, 就好似將香港手機搬咗過去咁, 唔單止收短訊, 連打電話都係香港號碼, 詳情Google一下多卡寶。


回覆 引用 TOP

你下次返香港將依家呢個號碼轉去做儲值卡,$0 月費加開通漫遊服務,咁你就會喺外國收到短訊…返嚟用儲值卡入便既錢買數據就得


回覆 引用 TOP

樓主,你現在既月費plan合約到期未?登記人係自己定阿爸?假設已到期而登記人係阿爸,可以請阿爸帶埋佢身份證去中移動攜號去儲值卡,然後再郵寄給你。你需定期每半年增值一次就可以養住個號碼,卡裡面既餘額可以回港時按需要買數據plan。官方app 可以輕易地查詢餘額,到期日,同埋買到數據plan。

另外假如合約未到期既聯絡3客服,睇下係咪張卡未開啟漫遊?

樓主,呢啲嘢通常係離港前辦好。今次當係 learn 個 lesson。

另外加多句,你係英國用邊間電訊商?如果用3UK或CMLink UK,本身既數據係可以係香港用的,唔使再買香港數據。如果唔係既果邊攜號轉台都好容易,你 Google 下吧。

[ 本帖最後由 錦衣夜行 於 2020-10-24 02:54 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
月費plan係我老竇供緊,登記人都係佢。我check過電話開左漫遊張卡都係冇漫遊。睇黎要勞煩我老竇去3都問吓。英國我用緊EE,所以冇得用數據了。

我聽講ClubSim可以唔買漫遊數據都起碼有訊號可以接受短訊,係唔係有咁既事?我老竇可以幫我平啲養住個ClubSim月費,等我返黎有數據用,英國可以收短訊?



回覆 引用 TOP

我覺得可以咁 :

Join Club Sim, 一年只俾一次 $8-28, 就可以全年在海外收到 SMS, 回香港時購買三個月數據 (約$48), 咁樣未必最平, 但應該可接受 (全年一百都唔駛)



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]