• 瀏覽: 4,164
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
iPhone 12 的機背內置磁吸式無線充電線圈,內裡包含了磁鐵,可以吸附 MagSafe 充電器和保護套。中國網民 @芯隨表動日前進行了測試,發現 iPhone 12 的磁鐵會干擾部份機械手錶機芯,雖然不會造成永久損壞,但就會令手錶變得走時。
@芯隨表動量度了 iPhone 12 Pro、MagSafe 手機殼和充電器的磁力值,分別為 57 至 60 高斯、16 高斯和 123 高斯。假如用戶右手手執 iPhone 12 Pro,機械手錶戴在左手,手錶不會受到干擾。一旦 iPhone 12 Pro 或 MagSafe 配件接觸到手錶,機芯就有機會出現誤差。
@芯隨表動測試過多款機械機芯,Omega、IWC、Breitling、Tudor 等 ETA 機芯會受到明顯影響;而 Rolex、Patek Philippe、Blancpain 和 Tudor 自家開發的機芯 則不受影響。@芯隨表動以 Omega 2500 同軸蝶飛機芯作例子,指接觸 iPhone 12 Pro 或 MagSafe 配件後,原本每日誤差 1 秒會變成每天 50 秒,除非將手錶拿去消磁才能解決。
https://unwire.hk/2020/10/25/iphone-12-magnet-mechinic-watch/mobile-phone/?fbclid=IwAR3ZLI7AiB7oGUIIdUJfwBXL5RpTJfL14_pR_OiRN4ug6cnuPdjj6JeK7pA

用得12pro,唔差在換埋隻撈

回覆 引用 TOP

果粉: 隻撈都係用黎身份象徵, 走時都無所謂, 睇時間睇手機時間咪得囉

回覆 引用 TOP

越做越差

回覆 引用 TOP

為左部手機換走隻撈 依個可笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninefingerHK 於 2020-10-27 09:30 PM 發表

iPhone 12 的機背內置磁吸式無線充電線圈,內裡包含了磁鐵,可以吸附 MagSafe 充電器和保護套。中國網民 @芯隨表動日前進行了測試,發現 iPhone 12 的磁鐵會干擾部份機械手錶機芯,雖然不會造成永久損壞,但就會令手錶變得走時。
@芯隨表動量度了 iPhone 12 Pro、MagSafe 手機殼和充電器的磁力值,分別為 57 至 60 高斯、16 高斯和 123 高斯。假如用戶右 ...
師兄,文中作者明顯唔識嘢,細路仔都知啦,機械錶或者有受磁電子石英錶都會因磁場影響準確度(細路仔成日用磁石去“攝”d普通機械錶,令佢停咗或慢咗),而高價錶就有防磁功能。所以唔怕“攝石”

回覆 引用 TOP

但係都唔會無啦啦將手機放喺隻錶度啫,貪得意咩~

回覆 引用 TOP

有冇得關左個NFC功能,用先開?

回覆 引用 TOP

Apple又贏了,是的,所有12用家都應配上apple watch😉

回覆 引用 TOP

Kaiann Drance對iPhone 12系列或會影響磁卡表示,由於信用卡的磁帶擁有較強磁力,故不會受MagSafe磁吸式無線充電線圈影響,但部分磁卡如酒店房卡等,就有機會因iPhone 12而消磁。

Drance亦就此問題作出建議,指MagSafe皮革銀包擁有內部屏蔽設計,較容影消磁的卡可以存放其中免受影響。
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/212737/蘋果apple-iphone-12系列手機或導致門卡消磁-官方建議用magsafe銀包/2?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=link&preview=1&fbclid=IwAR0G83uh2aoSiJFdCBHtVLn03j25MsQcDimsLL3vyaqUMIxVQ4CA8E0ooO8

回覆 引用 TOP

睇嚟消磁機套都有市場喎

引用:
原帖由 ninefingerHK 於 28-10-2020 08:25 發表

睇嚟消磁機套都有市場喎
但係酒店房卡我又唔會跟電話一齊放

呢個年代戴撈都俾人笑啦,梗係戴apple watch啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESEX 於 2020-10-28 10:51 AM 發表

但係酒店房卡我又唔會跟電話一齊放
有啲人會將屋苑門卡或公司門卡同電話一齊放喺手袋度,我就係咁

引用:
原帖由 ninefingerHK 於 28-10-2020 11:06 發表

有啲人會將屋苑門卡或公司門卡同電話一齊放喺手袋度,我就係咁
又係喎

回覆 引用 TOP

主題標籤 #iphone
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]