• 瀏覽: 1,993
  • 回覆: 13
我是用一加6 oneplus手機,我的手機容量128 gb,有大約60 幾 gb,是視頻及相片,現在想把相片及影片,抄入電腦備份,我是用 usb線,配 type c 頭,但抄長時間,都抄不進電腦,因為我的手機屏幕題示 ,只能最多調30分鐘,抄資料時,抄不夠30分鐘,就斷線,可能系內置 OTG動關上,請問我有什麼辦法,能夠抄出我的60gb 相片視頻呢, 因為感覺用 usb>type c線,好慢,有排抄,而且抄不到,就斷線,有無 ching ,可以幫下忙,解決一下,唔該

引用:
原帖由 iphone2309 於 2020-10-30 12:42 PM 發表

我是用一加6 oneplus手機,我的手機容量128 gb,有大約60 幾 gb,是視頻及相片,現在想把相片及影片,抄入電腦備份,我是用 usb線,配 type c 頭,但抄長時間,都抄不進電腦,因為我的手機屏幕題示 ,只能最多調30分鐘,抄資料時,抄不夠30分鐘,就斷線,可能系內置 OTG動關上,請問我有什麼辦法,能夠抄出我的60gb 相片視頻呢, 因為感覺用 usb>type c線,好慢,有排 ...
吾正常咯...
屏幕off正常吾影響copy

回覆 引用 TOP

但經常中斷連綫,抄得好慢

回覆 引用 TOP

60G真係唔講得少,越抄越慢係正常。最後仲會hang機。如果可以,試吓用google photo upload 上cloud。

回覆 引用 TOP

對返電腦usb3.0 有藍色, 如果舊2.0 位係會慢D

不是一下幾十G咁搬

分folder 逐D copy

新D電腦可以用type c to type c 線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iphone2309 於 2020-10-30 12:42 PM 發表

我是用一加6 oneplus手機,我的手機容量128 gb,有大約60 幾 gb,是視頻及相片,現在想把相片及影片,抄入電腦備份,我是用 usb線,配 type c 頭,但抄長時間,都抄不進電腦,因為我的手機屏幕題示 ,只能最多調30分鐘,抄資料時,抄不夠30分鐘,就斷線,可能系內置 OTG動關上,請問我有什麼辦法,能夠抄出我的60gb 相片視頻呢, 因為感覺用 usb>type c線,好慢,有排 ...
用手機 UL 上雲

再用電腦由雲 dL

回覆 引用 TOP

放上google photos就得, 唔使手動backup
除非你話啲高清片廢事比google壓縮

外置記憶體 太慢都係唔得嘅

回覆 引用 TOP

如果用線抄慢,抄落OTG手指,再抄落電腦咪得囉,手機經wifi抄好慢架。

回覆 引用 TOP

試過抄 otg,usb手指,都很慢

引用:
原帖由 okt04125 於 2020/11/3 11:24 發表

放上google photos就得, 唔使手動backup
除非你話啲高清片廢事比google壓縮
google drive最多15GB免費。 爆15GB就唔會炒。 等比錢開plan先。

樓主分folder慢慢抄就ok。 不要一次選曬60GB抄。
另外,選對USB 3.0接口。 一般都能夠有40-90MB/s

引用:
原帖由 iphone2309 於 2020/11/7 10:59 發表

試過抄 otg,usb手指,都很慢
OTG只會有約3-6MB/s
主要是你個OTG是用了 USB 2.0手指接。

你用番線接電腦啦。
或者買個USB 3.0 的USB手指接OTG

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-11-7 10:55 PM 發表

google drive最多15GB免費。 爆15GB就唔會炒。 等比錢開plan先。

樓主分folder慢慢抄就ok。 不要一次選曬60GB抄。
另外,選對USB 3.0接口。 一般都能夠有40-90MB/s
唔係用google drive, 而係用google photos,
送免費無限空間

1600萬像素對手機嚟講好足夠
真係有需要keep原圖先用google drive

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]