• 瀏覽: 14,834
  • 回覆: 90
引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-5-22 04:57 發表

梗係唔得啦, 就每天2:00AM自動執行
用左WHATASPP 10年啦, 如果可以SET就唔洗上來問
就係呢個2:00係本機自動執行既備份
無得SET的, 一定2:00準時執行

附件

WhatsApp Image 2021-06-14 at 02.10.15.jpeg(34.06 KB)

2021-6-14 02:11 AM

WhatsApp Image 2021-06-14 at 02.10.15.jpeg

熱賣及精選
引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-6-14 02:11 AM 發表

就係呢個2:00係本機自動執行既備份
無得SET的, 一定2:00準時執行
咁你試吓瞓覺熄機 2點部機都唔著又冇網絡 睇佢點備份 仲可以培養早睡早起習慣

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-6-14 09:20 發表

https://zh-tw.getappsolution.com/how-to-stop-whatsapp-backup/

樓主試下
thx, 你貼呢個係停上載到GOOGLE
我不是指這個
我是指WHATSAPP每天2:00AM會自動備份一個COPY係手機內儲
跟備份上GOOGLE DRIVE無關
THX ANYWAY
---------------

第2部分:如何停止Android上的WhatsApp備份
您可以通過三種不同的方式在Android設備上停止備份。
2.1從Google雲端硬盤停止
2.2禁用網絡連接

每日備份嗰個檔案"msgstore-YYYY-MM -DD.1.db.crypt14" 有七個,每個只佔200MB左右,其實可以刪除舊啲日子嗰幾個,反而最佔儲存位置係WhatsApp啲無無謂謂嘅相同影片,我習慣會定期刪除。

如果你真係唔想每日2:00自動備份,可以去WhatsApp嘅設定>對話>對話備份>備份到Google 雲端硬碟再選擇不要備份,咁就唔會每日產生一個.crypt14檔案。

引用:
原帖由 大深情的手機 於 2021-4-27 20:51 發表

認真講 whatsapp總有啲圖一日後都已經冇用 例如交代當刻去到邊度 有啲節日快樂圖,長輩圖等。 就算百幾萬條訊息都要留 點解一定要留喺手機個c drive?
其實你唔明佢個自動備份係點運作,亦完全唔明我問乜,而且乜野叫手機c drive....
----
這問題是whatsapp設計上考慮不足,不能在「設定中」設定為「不執份備份」

Whatsapp每天2:00am就會在「自動備份」放在你手機內存(不是什麼上傳到google drive)亦話之你手機空間已嚴重不足,亦照執行備份

備份檔是最近7日,更加是毫無必要,如果真係要還原對話紀錄,誰會揀回復到7日前,而不是回復最近期?

一日一個備份檔,一個當100MB,近7天,那已佔了700MB

師奶/老人唔會識del呢,就搞到手機爆曬位

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-6-15 01:48 發表

每日備份嗰個檔案"msgstore-YYYY-MM -DD.1.db.crypt14" 有七個,每個只佔200MB左右,其實可以刪除舊啲日子嗰幾個,反而最佔儲存位置係WhatsApp啲無無謂謂嘅相同影片,我習慣會定期刪除。

如果你真係唔想每日2:00自動備份,可以去WhatsApp嘅設定>對話>對話備份>備份到Google 雲端硬碟再選擇不要備份,咁就唔會每日產生一個.crypt14檔案。 ...
NO,唔關事的,這只是不上傳,2點鐘照樣準時備份一份係本機內

「如果你真係唔想每日2:00自動備份,可以去WhatsApp嘅設定>對話>對話備份>備份到Google 雲端硬碟再選擇不要備份,咁就唔會每日產生一個.crypt14檔案。」

啊....

附件

IMG-20210616-WA0001.jpg(33.96 KB)

2021-6-16 09:15 AM

朝朝起身谷到爆,正

附件

IMG-20211124-WA0010.jpg(195.97 KB)

2021-11-24 08:41 AM

加個sd卡

呢個問題會唔會輕易解決呢

換機啦…64GB都應該係幾年前嘅機,而家最少都256GB啦

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-24 08:41 AM 發表

朝朝起身谷到爆,正
可以完全唔backup㗎喎

這是iphone版不過我相信android大同小異

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-25 13:33 發表

可以完全唔backup㗎喎

這是iphone版不過我相信android大同小異

安卓是不能阻止佢每天2:00AM自動生成一個對話備份係本機內存

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-25 01:38 PM 發表

安卓是不能阻止佢每天2:00AM自動生成一個對話備份係本機內存
竟然

如果係咁,我會手動剷history

有個功能叫clear all chats

乜都洗晒,佢就無嘢可以backup

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-25 01:49 PM 發表

竟然

如果係咁,我會手動剷history

有個功能叫clear all chats

乜都洗晒,佢就無嘢可以backup
個人習慣姐...
有d fd每日都清琴日所有 chat history

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]