• 瀏覽: 15,163
  • 回覆: 90
引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-6-15 01:03 PM 發表

其實你唔明佢個自動備份係點運作,亦完全唔明我問乜,而且乜野叫手機c drive....
----
這問題是whatsapp設計上考慮不足,不能在「設定中」設定為「不執份備份」

Whatsapp每天2:00am就會在「自動備份」放在你手機內存(不是什麼上傳到google drive)亦話之你手機空間已嚴重不足,亦照執行備份

備份檔是最近7日,更加是毫無必要,如果真係要 ...
ios版可以完全唔backup

無諗過android版竟然無呢個選項

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-26 08:47 AM 發表

ios版可以完全唔backup

無諗過android版竟然無呢個選項
自己都冇諗過e個問題,因為set左凌晨後熄機,早上自動開機

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2021-11-26 09:13 AM 發表

自己都冇諗過e個問題,因為set左凌晨後熄機,早上自動開機
好奇一問,咁佢2am做唔到backup,佢會喺你朝早開機之後自己做返?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-26 09:15 AM 發表

好奇一問,咁佢2am做唔到backup,佢會喺你朝早開機之後自己做返?
吾會亦吾會提...
自己間不中會手動做backup

引用:
原帖由 ryan111111 於 22-5-2021 04:57 發表

梗係唔得啦, 就每天2:00AM自動執行
用左WHATASPP 10年啦, 如果可以SET就唔洗上來問
我同你一樣用左好耐
又係爆哂,每個backup file 成800mb
每日都要自己手動 delete

你咩機?
我三叔 s9plus 

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-26 09:15 發表

唔會
但2:00只要你有開機
佢一定自動執行一次,無得設定

竟然無人留意到呢樣野

whatsapp好多野都好反人類,只係進入市場最早,個個都用,所以焗用

引用:
原帖由 運嬴署 於 2021-11-26 10:30 發表

我同你一樣用左好耐
又係爆哂,每個backup file 成800mb
每日都要自己手動 delete

你咩機?
我三叔 s9plus 
Whatsapp一次2.3GB
Whatsapp business 一次1.6GB
兩野加埋都4GB
迫死

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-26 12:38 PM 發表

唔會
但2:00只要你有開機
佢一定自動執行一次,無得設定

竟然無人留意到呢樣野

whatsapp好多野都好反人類,只係進入市場最早,個個都用,所以焗用
use iphone la

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-26 13:25 發表

等日後whatsapp開放正式方法轉台先
而家android過iphone太麻煩

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-11-26 01:25 PM 發表

流主用得凸別姐...
daily schedule 1:59熄機,2:01著機,最多失聯三分鐘咯

吾得就要避開佢,冇奶油硬食

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2021-11-26 13:54 發表

流主用得凸別姐...
daily schedule 1:59熄機,2:01著機,最多失聯三分鐘咯

吾得就要避開佢,冇奶油硬食
為左備開佢自動執行又要 set自動開關機

如上所講:whatsapp垃圾app, 人多用焗用, 無辦法

引用:
原帖由 ryan111111 於 1/11/2020 09:16 發表

自動備份一次, 搞到無機得返40mb空間

除左凌晨2點關機, 或終止app運行來阻止自動執行備份外

是不是無辦法?
你清曬啲whatsapp 垃圾相垃圾片 同埋 send folder果d相/片 先啦
隨時free 返十幾GB出嚟

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-26 16:49 發表

你清曬啲whatsapp 垃圾相垃圾片 同埋 send folder果d相/片 先啦
隨時free 返十幾GB出嚟
一早清曬啦,問題是不能停止佢每天2:00自動備份

引用:
原帖由 ryan111111 於 26/11/2021 17:05 發表

一早清曬啦,問題是不能停止佢每天2:00自動備份
Note: You won’t be able to restore your backup if you lose your WhatsApp chats and forget your password or key. WhatsApp can’t reset your password or restore your backup for you.Turn off end-to-end encrypted backup
  1. Open Settings.
  2. Tap Chats > Chat Backup > End-to-end Encrypted Backup.
  3. Tap Turn Off.
  4. Enter your password.
  5. Confirm you want to turn off encrypted backup by tapping Turn Off.

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-26 17:25 發表

Note: You won’t be able to restore your backup if you lose your WhatsApp chats and forget your password or key. WhatsApp can’t reset your password or restore your backup for you.Turn off end-to-end  ...
Android版無的

附件

IMG-20211126-WA0032.jpg(53.5 KB)

2021-11-26 05:36 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]