• 瀏覽: 15,198
  • 回覆: 90
Whatsapp每天深夜2點自動備份一次, 搞到得返40mb空間
除左凌晨2點關機, 或終止Whatsapp運行來阻止自動執行備份, 是不是無辦法?

這問題是whatsapp設計上考慮不足
不能在「設定中」設定為「不執份備份」

Whatsapp每天2:00am就會「自動備份」在手機內存 (不是什麼上傳到google drive)
話之你手機空間已嚴重不足,亦照執行備份

備份最近7日毫無必要,如要還原對話紀錄,誰會揀回復到7日前,而不是回復最近期?
一日一個備份檔,一個當500MB,7天已佔了3.5GB

師奶/老人唔會識del,搞到手機爆曬位

2:00只要你有開機
一定自動執行一次,無得設定
whatsapp好多野都反人類
只係進入市場最早,個個都用,所以焗用

熱賣及精選
引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-1 09:16 AM 發表

備份就搞到得返40mb空間
除左凌晨2點關機/終止app運行來阻止佢自動執行備份外
是不是無辦法?
咩機嚟架?

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2020-11-1 13:12 發表

咩機嚟架?
乜野乜機?
我問WHATSAPP有無方法可以阻止佢自動執行備份

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-1 09:16 AM 發表

是不是無辦法?
whatsapp 正常係用 drive backup,手機內存主要係你啲相和片佔用空間,不過都係兩三gb

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-1 11:24 PM 發表

乜野乜機?
我問WHATSAPP有無方法可以阻止佢自動執行備份
whatsapp settings....chat backup可以選用 Google drive backup. 可以選手動

引用:
原帖由 montejo 於 2020-11-2 12:01 發表

whatsapp settings....chat backup可以選用 Google drive backup. 可以選手動

Thx
不過那是上傳到google drive
不是手機每天生成備份的設定

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-2 12:12 PM 發表

Thx
我唔知啦!因為我晚上關機,而且我手機有128gb

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-2 12:12 PM 發表

Thx
其實你睇翻資料夾,backup用了好少內存…我係 2xx mb,用最多係平時收發存起的圖片和短片…………

引用:
原帖由 montejo 於 2020-11-2 12:44 發表

其實你睇翻資料夾,backup用了好少內存…我係 2xx mb,用最多係平時收發存起的圖片和短片…………

我個WHATSAPP用左5-6年, 有超過一百萬條訊息, 所以一個備份是1.7GB...

支持一下!!!!!

引用:
原帖由 ryan111111 於 2020-11-6 04:13 AM 發表

我個WHATSAPP用左5-6年, 有超過一百萬條訊息, 所以一個備份是1.7GB...
我一個Whats App Backup 已40Gb

引用:

是不是無辦法?
64Gb 手機仲有人買
廢老都唔用

提示: 違規內容已被屏蔽
我都有部三星 Note3, Android Version 5,個 ROM 得 16 Gb, 入咗張年卡, 數據用完, 仍可打電話, 平時用來裝些機頂盒的 APP, 用得唔好嘥.

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]