• 瀏覽: 2,810
  • 回覆: 14
我上左中國移動5G plan, 但仍用4G手機, 華為P30 PRO. 中國移動5G頻譜只有N41和N79.  現時絕大部份手機是支援N78, 很少手機支援N79, 只有華為及三星Note 20 Ultra, 華為不能用Google很不便.  三星以前用過兩部, 不太喜歡用.

請問有無其他5G手機可選擇呢?

小米國行有 n79 78 41 唔知你點睇 呢個時間手機冇乜好選擇 得華為網頻勁同快 省電
仲有個選擇 蘋果網頻齊d

回覆 引用 TOP

看到衛訊有賣 Vivo X50 5G 行貨 $3998, 5G 頻率有齊 N1/N3/N28A/N28B/N41/N77/N78/N79 !

引用:
原帖由 derrickt 於 2020-11-9 01:09 PM 發表

看到衛訊有賣 Vivo X50 5G 行貨 $3998, 5G 頻率有齊 N1/N3/N28A/N28B/N41/N77/N78/N79 !
128GB, 似乎少左D

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2020-11-9 09:44 PM 發表

128GB, 似乎少左D
係, 勉強夠用, 可惜 Vivo X50 5G 冇得加 microSD 卡 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2020-11-8 09:41 PM 發表

我上左中國移動5G plan, 但仍用4G手機, 華為P30 PRO. 中國移動5G頻譜只有N41和N79.  現時絕大部份手機是支援N78, 很少手機支援N79, 只有華為及三星Note 20 Ultra, 華為不能用Google很不便.  三星以前用過兩部, 不太喜歡用.

Oppo Find X2 Pro 5G
512GB ROM、12GB RAM
https://kknews.cc/zh-hk/digital/zrxnrla.html

一般來說,5G手機具備的頻段是越多越好,雖然目前國內只需要n41,n78,n79三個頻段,但是諸如N7、N40等一些頻段也都在開發中,或許手機短期內可以不支持這些頻段,但是待這些頻段正式使用之後可能會帶來一定的麻煩。然而OPPO Find X2 Pro可以支持37個網絡頻段,涵蓋未來的N7、N40等多種頻段,可能是當今5G旗艦機中頻段支持最多的手機了。

回覆 引用 TOP

剛剛11月11日, 推出三星A42, 5G的, 三千頭, 雙卡, 可以收N41, N78, N79, 電有5000mAh.

回覆 引用 TOP

現在除了國產機同三星,只有iPhone12有N79

Intel i5-10500
ASUS Prime Z490M-Plus
Kingston DDR4 32GB
Samsung 970Pro 512GB SSD
Seagate HDD (2TB)
Toshiba HDD (3TB + 4TB)
Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
Cooler Master V650
Sony Xperia 1 II

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2020-11-8 09:41 PM 發表

京東直送,Google play store非常易裝

呢部機幾好,可惜冇香港行貨

引用:
原帖由 9sea君 於 2020-11-13 07:43 AM 發表

呢部機幾好,可惜冇香港行貨
係京東買,直送香港,自己裝 Google play,非常容易

回覆 引用 TOP

樓主用緊部機如果未壞,不妨再等多個零月,到時有新U 5nm S875手機,應該會齊頻同雙5G雙咭雙待

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-11-12 11:46 PM 發表

京東直送,Google play store非常易裝

師兄,想問現在所有國行機已經用到香港5G?最初的國行機又話不支援香港5G又話等..

引用:
原帖由 mark_tw 於 2020-11-13 08:21 AM 發表

師兄,想問現在所有國行機已經用到香港5G?最初的國行機又話不支援香港5G又話等..
唔知!我買咗部 realme v5 畀工人返菲律賓。
不過呢部係最齊頻

引用:
原帖由 montejo 於 2020-11-13 08:25 AM 發表

唔知!我買咗部 realme v5 畀工人返菲律賓。
不過呢部係最齊頻
幾個月前睇中RealmeX50Pro 當時話未用到,可能現在已經升級了,謝謝師兄回復!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]