• 瀏覽: 12,417
  • 回覆: 73
  • 追帖: 2
100g夠用碼

睇你點用,純粹間唔中上網,交友APP,通訊APP,EMAIL,間唔時睇下youtube(唔好用720P以上)夠用有突。

經常睇1080P,2K片,幾日都玩完100GB

引用:
原帖由 tusizi 於 2020-11-22 10:58 PM 發表

100g夠用碼
其實我唔明為何5G 會用多咗?
正常WhatsApp/fb/ browsing 都係個D數量

除非
你以前用1080睇video 現在用4K!

刻意下載到手機

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2
唔G!

回覆 引用 TOP

最主要 睇你點用
普通 fb iG whatsapp 10gb以下既事
Youtube 抖音 呢類短視頻
我自己習慣 youtube用720 大約每段係十幾分鐘視頻
每日大約5個鐘 youTube 抖音 加埋whatsapp fb
每日大約3gb 一個月70-90gb

我自己LTE就用30GB左右,當5G快左用多左
Double都係60GB,100GB應該夠我用

我都諗緊如果上台,要幾多GB plan好

回覆 引用 TOP

無限

回覆 引用 TOP

我由4.5G轉5G,反而用少咗Data

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2020-11-22 11:04 PM 發表

睇你點用,純粹間唔中上網,交友APP,通訊APP,EMAIL,間唔時睇下youtube(唔好用720P以上)夠用有突。

經常睇1080P,2K片,幾日都玩完100GB
請問宜家有邊部 iPhone 個 mon 出到 2K?

仲有人用720P睇片,究竟係人用機定機用人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超人敵家 於 2020-11-23 01:37 AM 發表

我自己LTE就用30GB左右,當5G快左用多左
Double都係60GB,100GB應該夠我用
點解快咗會用多咗數據嘅?

當你平時搭巴士返工,由屋企去公司40km 距離,你宜家換部法拉利,就會變咗60km 距離?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 09:30 AM 發表

點解快咗會用多咗數據嘅?

當你平時搭巴士返工,由屋企去公司40km 距離,你宜家換部法拉利,就會變咗60km 距離?
之前我都一直有呢個疑問,後尾有個師兄答得幾有道理.佢話5G情況下,你平時睇片段片會自動LOAD,5G又比4G LOAD得多左,原因係速度變快,變相如果你唔睇哂段片都好但數據已經會用多左

引用:
原帖由 七個進擊的妹頭 於 2020-11-23 09:48 AM 發表

之前我都一直有呢個疑問,後尾有個師兄答得幾有道理.佢話5G情況下,你平時睇片段片會自動LOAD,5G又比4G LOAD得多左,原因係速度變快,變相如果你唔睇哂段片都好但數據已經會用多左
咁又有道理喎

回覆 引用 TOP

好少手機睇YouTube ,主要ws,wechat,睇啲新聞,短片都少睇,咁用中移動30g plan都夠啦?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]