• 瀏覽: 644
  • 回覆: 8
card reader……type c OTG
手機……小米 poco f1
試過好多次相機影完過手機,插入手機認唔到,放翻入相機或電腦話要我 format過張卡

咁係個 card reader問題,定係小米嘅問題?

熱賣及精選
引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-3 11:46 AM 發表

card reader……type c OTG
手機……小米 poco f1
試過好多次相機影完過手機,插入手機認唔到,放翻入相機或電腦話要我 format過張卡

咁係個 card reader問題,定係小米嘅問題?
拔來拔去的卡是很易死,如果想手機過資料入電腦最好用線連接電腦

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-3 08:30 PM 發表

拔來拔去的卡是很易死,如果想手機過資料入電腦最好用線連接電腦
而家係單反相機影完想過手機

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-3 08:47 PM 發表

而家係單反相機影完想過手機
可能格式不同呀,易出事,你部單反有沒有wifi功能,
可能你部單反用raw格式

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-3 08:57 PM 發表

可能格式不同呀,易出事,你部單反有沒有wifi功能,
可能你部單反用raw格式
我係用 RAW + JPG影
相機有 WiFi,不過 Nikon機,連接有啲麻煩

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-3 09:04 PM 發表

我係用 RAW + JPG影
相機有 WiFi,不過 Nikon機,連接有啲麻煩
因拔來拔去而插入不同格式裝置很易出事,經我手都死了幾張,所以我叫人儘量不要拔出卡
https://hk.canon/zh_HK/support/8203384400
就咁看又不是太麻煩

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-3 09:07 PM 發表

因拔來拔去而插入不同格式裝置很易出事,經我手都死了幾張,所以我叫人儘量不要拔出卡
https://hk.canon/zh_HK/support/8203384400
就咁看又不是太麻煩
我都有 canon,佢比起 Nikon係易連好多㗎

回覆 引用 TOP

如果相機本身不支援 wifi 傳相,建議買張有 WiFi 傳送功能的 SD 卡來用,便不用拔來拔去。

Amp: SR71A, Furutech X1, Graham Slee Solo ULD
Player: IPC, Hifiman 901
HP: HD800, HD600, HFI780, ATH- W5000 / A900X Ltd /
      Pro700 gold / ES7 / ES10, Philips X1, FA hope6  
IEM: ES velvet, CE531pro, HP-TWF11R, SA1, Klipsch X10
CM: MG6pro
引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2020-12-4 12:07 PM 發表

如果相機本身不支援 wifi 傳相,建議買張有 WiFi 傳送功能的 SD 卡來用,便不用拔來拔去。
兩樣都有
相機係Nikon連手機有啲難度
WiFi而家唔知點解連唔到手機

回覆 引用 TOP

主題標籤 #xiaomi #小米
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]