• 瀏覽: 2,342
  • 回覆: 13
之前爬見過人話唔同手機有既頻道有唔同, 所以同樣收到5G既速度都有機會唔同, 係咪?
如果出iphone 12系列, 4部機既速度有無唔同?
定係iphone12 Max 會快過iphone 12 Min?

熱賣及精選
5G就唔知, 4G就試過。。。 上次去澳洲買了張本地卡, 剛開始用了部三星舊機, 信號弱開車去到偏僻啲地方都收唔到, 後來換了部新手機, 由間中有信號變了4格以上, 分別極大。

引用:
原帖由 Kerigar 於 2020-12-4 10:21 PM 發表

之前爬見過人話唔同手機有既頻道有唔同, 所以同樣收到5G既速度都有機會唔同, 係咪?
如果出iphone 12系列, 4部機既速度有無唔同?
定係iphone12 Max 會快過iphone 12 Min?
我諗iphone 12 應該上5G既速度唔會爭太遠?

引用:
原帖由 Hapnma 於 2020-12-6 12:31 AM 發表

我諗iphone 12 應該上5G既速度唔會爭太遠?
應該無咩分別吧? 可能HARDWARE 既反應快慢既分別?

引用:
原帖由 skylark 於 2020-12-5 12:41 AM 發表

5G就唔知, 4G就試過。。。 上次去澳洲買了張本地卡, 剛開始用了部三星舊機, 信號弱開車去到偏僻啲地方都收唔到, 後來換了部新手機, 由間中有信號變了4格以上, 分別極大。
同感, 我覺得同牌子無關, 有時D 舊機/ 低階機會收得弱D, 真係唔知點解...

引用:
原帖由 Suprira 於 2020-12-6 02:59 PM 發表

同感, 我覺得同牌子無關, 有時D 舊機/ 低階機會收得弱D, 真係唔知點解...
電話其實有關係
我試過轉電話,可以分別收多2格

提示: 違規內容已被屏蔽
唔同晶片唔同天線都有影響

晶片有級數之分, 天線設計擺位都會影響收發

引用:
原帖由 note7fish 於 2020-12-8 10:37 AM 發表

晶片有級數之分, 天線設計擺位都會影響收發
咁IPHONE 12出4款會唔會有分別?

引用:
原帖由 拓容兒 於 2020-12-8 01:28 PM 發表

咁IPHONE 12出4款會唔會有分別?
https://mrmad.com.tw/iphone-12-series-specification-comparison-table
材質係有分別, 我覺有唔同

但用落應該唔差太遠

引用:
原帖由 Suprira 於 2020-12-6 02:56 PM 發表

應該無咩分別吧? 可能HARDWARE 既反應快慢既分別?
HARDWARE 當然有影響, 另外CSL 頻譜最多, 快頻N79都有, 自然會佔優

引用:
原帖由 luvsweetcorn 於 2020-12-8 09:35 PM 發表

HARDWARE 當然有影響, 另外CSL 頻譜最多, 快頻N79都有, 自然會佔優
但我見3台做左test,收得都算唔錯

https://www.eprice.com.hk/mobile/talk/3146/217266/1/

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]