• 瀏覽: 2,675
  • 回覆: 31
我覺得華為手機P30 pro真是一個絕好手機,近乎機王,每一方面都無可挑剔,最最最重要的是,它是有預載Google play的手機,在它之後,就已經沒有出廠時就有Google加持的手機。

華為的平板又有 Media pad ,Matepad , Matepad pro……

我想一問,如果華為的平板,最後還有預載Google Play的,還能持續更新的,就如同手機P30 pro一樣,是最後的倖存者,是什麼型號?

引用:
原帖由 華為是好手機 於 2020-12-5 03:13 PM 發表

我覺得華為手機P30 pro真是一個絕好手機,近乎機王,每一方面都無可挑剔,最最最重要的是,它是有預載Google play的手機,在它之後,就已經沒有出廠時就有Google加持的手機。

華為的平板又有 Media pad ,Matepad , Matepad pro……

我想一問,如果華為的平板,最後還有預載Google Play的,還能持續更新的,就如同手機P30 pro一樣,是最 ...
其實大家唔需要過份著眼google play。
如果你確定你需要google play,咁你就應該買一部有google play既機,無謂自尋煩惱!如果無所謂,咁未多咗好多內地機種嘅選擇。
GMS 只係一個可有可無嘅增值附件,連 google 本身,都只係要跑 google pay 先必須,其他基本上都可以照用!
反而 Android 先係重點,但 Android 係開源,誰都可以用,一定沒問題,普遍大衆唔識分 GMS 冋 Android 先混為一談。
小弟之前一向手機有 GMS 而平板一直都用國內版,無 GMS,同時間一齊用,所以完全習慣了!
最近上5G就連手機都用埋國內版了,無GMS,完全無難度!

華為平板加手機,多屏協同使用中,非常方便!
手機平板都無 GMS,但仍然可以裝 Google Map 同 Chrome,而 YouTube 同 Gmail client 就分別用 Vanced 同 Blue mail. 不過小弟因怕 YouTube D 廣告,所以就算之前有 GMS 嘅機,都係一直用 Vanced。

附件

Screenshot_20201130_003848_com.huawei.android.launcher.jpg(131.33 KB)

2020-12-5 06:14 PM

引用:
原帖由 華為是好手機 於 2020-12-5 03:13 PM 發表

我想一問,如果華為的平板,最後還有預載Google Play的,還能持續更新的,就如同手機P30 pro一樣,是最 ...
m5 lite...我剛買咗,1600有找

回覆 引用 TOP

MatePad pro,雖非預載,但裝到。

回覆 引用 TOP

M5,我都有一部俾咗個仔,但留意佢啦U,真係好舊,未必人人接受到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-5 04:31 PM 發表

其實大家唔需要過份著眼google play。
如果你確定你需要google play,咁你就應該買一部有google play既機,無謂自尋煩惱!如果無所謂,咁未多咗好多內地機種嘅選擇。
GMS 只係一個可有可無嘅增值附件,連 google 本身,都只係要跑 google pay 先必須,其他基本上都可以照用!
反而 Android 先係重點,但 Android 係開源,誰都可以用,一 ...
咁………即係有無預載Google既華為平板

性價比超高,可以推薦?

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-5 06:14 PM 發表

華為平板加手機,多屏協同使用中,非常方便!
手機平板都無 GMS,但仍然可以裝 Google Map 同 Chrome,而 YouTube 同 Gmail client 就分別用 Vanced 同 Blue mail. 不過小弟因怕 YouTube D 廣告,所以就算之前有 GMS 嘅機,都係一直用 Vanced。
師兄,同樣請教一下,華為的平板,算不算得上是CP值高?

引用:
原帖由 華為是好手機 於 2020-12-6 04:49 PM 發表

其實算幾好,近幾年無物廠有心p做平板
得apple samsung huawei
唔計gms m6 用kirin 980,新板 10.8 kirin990,話哂旗艦級u,但三千有找
性價比算好高下
我都差點衝了10.8....

引用:
原帖由 華為是好手機 於 2020-12-6 04:49 PM 發表

如果唔需要用華為機本身獨有功能,單講機本身,個人認為小米性價比更高!
但華為本身部份功能,用過後發覺更適合自己,加上售後,做工品質更穩定,所以小弟選了華為。用得一件,如果用得好,就會發覺你自然會選同一生態嘅其他設備!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-6 05:32 PM 發表

如果唔需要用華為機本身獨有功能,單講機本身,個人認為小米性價比更高!
但華為本身部份功能,用過後發覺更適合自己,加上售後,做工品質更穩定,所以小弟選了華為。用得一件,如果用得好,就會發覺你自然會選同一生態嘅其他設備!
生態系統,華為絕對好過小米!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-6 05:32 PM 發表

小米用s660,幾年前中階,低價入門,但性價比都低,好難叫有心做
同華為kirin 710 差唔多,華為都大把有得選

最近聯想小生pad 中低階,都好高性價比,用662/732,1299/1999. 人仔
中高階要優化好,都係華為10.8 低見2299-2399人仔
再上價格就三星865個部,有性能,沒性價比

其實平板接受到apple ios ,好似最平二千多有A12 前提係你接受到IOS

回覆 引用 TOP

講起中階平板,港行華為10.4 用kirin 810 性能都吊打s730,性價比都好高,做緊hkd 199x
仲可用筆,不過要另買

https://nanoreview.net/en/soc-co ... hisilicon-kirin-810

附件

IMG_20201206_192528.jpg(92.68 KB)

2020-12-6 07:27 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-6 05:48 PM 發表

生態系統,華為絕對好過小米!
我華為小米都有,我覺得小米好哋

引用:
原帖由 free33sky 於 2020-12-6 05:01 PM 發表

其實算幾好,近幾年無物廠有心p做平板
得apple samsung huawei
唔計gms m6 用kirin 980,新板 10.8 kirin990,話哂旗艦級u,但三千有找
性價比算好高下
我都差點衝了10.8....
師父,你講既10.8係咪宜部?

1,宜個有無預載google?

2,同埋宜d平板係咪無d咩case啊,保護套啊之類可以買,即係可以將部華為平板咁,好似我張相咁,放係度睇片??

附件

Screenshot_20201207_130905.jpg(81.11 KB)

2020-12-7 01:10 PM

Screenshot_20201207_130053.jpg(103.77 KB)

2020-12-7 01:10 PM

回覆 引用 TOP

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]