• 瀏覽: 8,946
  • 回覆: 83
+2
話說本人有一部P20pro,過保..
叉電位鬆導致不能快充,而且也不能插線傳輸資料,
預約時間上去維修打算換電+維修叉電口,
上到去要留機檢查,等了個多小時後通知手機底板壞更換需要$2500....
到最後當然拒絕更換但要收$150檢查費,而換唔換電都係要俾$150咁當然係換左舊電...

回家後打算死馬當活馬醫....去淘寶買USB尾插排線人仔16.xx
更換後一切回復正常,慳左二千幾~

引用:
原帖由 tonyhk78 於 2020-12-12 04:41 PM 發表
上到去要留機檢查,等了個多小時後通知手機底板壞更換需要$2500....
到最後當然拒絕更換但要收$150檢查費,而換唔換電都係要俾$150咁當然係換左舊電...

回家後打算死馬當活馬醫....去淘寶買USB尾插排線人仔16.xx
更換後一切回復正常,慳左二 ...
你可以堅持不換底板

算把啦遲下上到華強北就得啦。

引用:
原帖由 tonyhk78 於 2020-12-12 16:41 發表

過左保養維修要收檢查費是常識吧!
只不過你用其它方法整番好,點解華為有問題呢?

引用:
原帖由 man885 於 2020-12-12 05:30 PM 發表

過左保養維修要收檢查費是常識吧!
只不過你用其它方法整番好,點解華為有問題呢?
USB尾插排線?!不是主板。

引用:
原帖由 tonyhk78 於 2020-12-12 04:41 PM 發表

原廠做法係睇後續影響,唔同出面街壞乜整乜,冇話專唔專業。

引用:
原帖由 new文 於 2020-12-12 05:39 PM 發表

原廠做法係睇後續影響,唔同出面街壞乜整乜,冇話專唔專業。
咩野係維修同保養你理解清楚先啦。

如果保養期當然係換到你唔返啦,維修就係維修到功能正常。

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-12-12 05:51 PM 發表

咩野係維修同保養你理解清楚先啦。
咁就唔識啦,當我多事啦

算把啦遲下上到華強北啦。

引用:
原帖由 new文 於 2020-12-12 05:56 PM 發表

咁就唔識啦,當我多事啦
下次你記得見到廢貼同廢人唔好回佢最岩!

引用:

樓主你依個問題相信任何電子用品代理都會咁做🤭
但係原廠換電@150就唔係間間都做到嘞!🤗

好以小米咁冇保養唔維修咪得囉。

依個先係專業做法,唔係求其頭痛醫頭,腳痛醫腳!

算把啦華強北果D係九流,香港華為一流(有錢可以換咩都有)。

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]