• 瀏覽: 1,129
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
請問有冇人知點解。。
同一個wifi
apple 連到
samsung s20 話: 無法取得ip
我google過話轉靜態ip
將ip轉192.168.137.2
都唔得😭😭😭

Router開咗MAC filter?
如有,有冇關咗手機的隨機MAC address而用返真MAC address?
唔需要轉靜態IP

Intel i5-10500
ASUS Prime Z490M-Plus
Kingston DDR4 32GB
Samsung 970Pro 512GB SSD
Seagate HDD (2TB)
Toshiba HDD (3TB + 4TB)
Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
Cooler Master V650
Sony Xperia 1 II
引用:
原帖由 Loft 於 2020-12-17 08:10 PM 發表

Router開咗MAC filter?
如有,有冇關咗手機的隨機MAC address而用返真MAC address?
唔需要轉靜態IP
好深🤣😂🤣
我研究下先
多謝你!

引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-17 21:35 發表

好深🤣😂🤣
我研究下先
多謝你!
若你唔明白乜野係MAC address,照計你應該冇set MAC filter
咁就check下手機的Wifi setting,例如加密模式、密碼等是否同Router一樣
但無論點,其實都唔需要set靜態IP的

Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-17 05:27 PM 發表

請問有冇人知點解。。
同一個wifi
apple 連到
都唔得😭😭😭
試重新啟動router

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-18 05:43 PM 發表

試重新啟動router
router係呀公架

引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-18 05:48 PM 發表

router係呀公架
關機重開都不可以?有時router派不到ip,關機重開就可以,

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-17 05:27 PM 發表

請問有冇人知點解。。
同一個wifi
apple 連到
都唔得😭😭😭
手機的連接入面有個reset,不過會洗晒所有WiFi紀錄,試下……
我部小米係咁

引用:

請問有冇人知點解。。
同一個wifi
apple 連到
都唔得😭😭😭
三星手機成日會出現
你用手機 手動入WiFi Name 同 Password 試吓
我之前咁做就OK

引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-18 17:48 發表

router係呀公架
Router係阿公的?公司router?咁應該有set MAC filter
你之前應該係提供過你部iphone的MAC address給公司,等佢設定容許你部iphone連網
但你部三星機就冇做呢樣野,所以就唔得

引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-18 06:04 PM 發表

關機重開都不可以?有時router派不到ip,關機重開就可以,
share office 黎。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-18 07:36 PM 發表

手機的連接入面有個reset,不過會洗晒所有WiFi紀錄,試下……
我部小米係咁

冇woo...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 衛訊VIP 於 2020-12-18 07:57 PM 發表

三星手機成日會出現
你用手機 手動入WiFi Name 同 Password 試吓
我之前咁做就OK
我試咗但重覆咗好似手動加唔到個名嘅。。加咗佢都係跳番去我上唔到嗰個。。

引用:
原帖由 Loft 於 2020-12-18 08:36 PM 發表

Router係阿公的?公司router?咁應該有set MAC filter
你之前應該係提供過你部iphone的MAC address給公司,等佢設定容許你部iphone連網
但你部三星機就冇做呢樣野,所以就唔得
冇呀。。share office 黎。。

引用:
原帖由 頭頂有隻貓 於 2020-12-19 12:35 AM 發表

我試咗但重覆咗好似手動加唔到個名嘅。。加咗佢都係跳番去我上唔到嗰個。。
咁冇計

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]