• 瀏覽: 3,007
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
請問各位師兄,如果將實體八達通轉去華為手機錢包之後,實體八達通係咪可以攞返去服務中心攞法按金?Tks!

熱賣及精選
引用:
原帖由 roy3241 於 2021-1-16 06:22 PM 發表

請問各位師兄,如果將實體八達通轉去華為手機錢包之後,實體八達通係咪可以攞返去服務中心攞法按金?Tks!
係可以呀,還有的會。

回覆 引用 TOP

實體八達通轉移入手機之後就會作廢,可以掉落垃圾桶。

引用:
原帖由 fm948 於 2021-1-16 06:54 PM 發表

實體八達通轉移入手機之後就會作廢,可以掉落垃圾桶。
唔可以去服務中心攞返按金咩?

引用:
原帖由 roy3241 於 2021-1-16 07:13 PM 發表

你嘅按金唔係都已經轉埋佢華為錢包嗎?

平果八達通可唔可以轉過去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 roy3241 於 2021-1-16 07:13 PM 發表

按金已經連同儲值額一同轉晒落手機。

回覆 引用 TOP

實體咭轉咗落去手機,八達通number都轉咗。用新number去申請自動增值band咗。而家試下用下張實體卡號碼去申請睇下得唔得。

引用:
原帖由 lum489 於 2021-1-16 08:06 PM 發表

實體咭轉咗落去手機,八達通number都轉咗。用新number去申請自動增值band咗。而家試下用下張實體卡號碼去申請睇下得唔得。
轉移手機八達通自動增值要重新申請,舊卡作廢。

引用:
原帖由 做乜很 於 2021-1-16 07:21 PM 發表

你嘅按金唔係都已經轉埋佢華為錢包嗎?
咁即係我唔用華為錢包嘅時候先可以攞返按甘?

引用:
原帖由 roy3241 於 2021-1-16 08:35 PM 發表

咁即係我唔用華為錢包嘅時候先可以攞返按甘?
可以隨時去八達通app退卡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-1-16 08:19 PM 發表

轉移手機八達通自動增值要重新申請,舊卡作廢。
自動增值功能會順利過渡,無需再申請。

引用:
原帖由 fm948 於 2021-1-16 09:38 PM 發表

自動增值功能會順利過渡,無需再申請。
2. 如何使用八達通App將實體八達通轉移至Huawei Pay?
如你有實體八達通卡,你可轉移其餘額、按金及大部份服務(包括自動增值服務(AAVS))至你的Huawei Pay八達通。
請參閱以下步驟:
  • 開啟八達通App,點選於Huawei Pay八達通旁的「新增」;
  • 點選「轉移八達通」;
  • 閱讀「條款及細則」,並接受有關內容;
  • 根據指示,將實體八達通輕拍流動裝置的NFC感應位置;
  • 輸入所須的資料及再次將實體八達通輕拍流動裝置的NFC感應位置;
  • 大概一分鐘時間,實體八達通卡便會成功轉移至華為錢包

請注意當成功轉移至Huawei Pay八達通後,原有的實體八達通將被取消及不可再用。

Automatic Add Value Service (AAVS)
https://www.octopus.com.hk/en/consumer/octopus-cards/aavs/index.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 roy3241 於 2021-1-16 19:13 發表

按金去咗手機到啦!

回覆 引用 TOP

已有自動增值的實體八達通,轉移到華為錢包後,雖然卡號改了,餘額及按金都會轉移到新卡,另外仍繼續會自動增值,我的新卡還能開屋苑大閘,不用重新申請!

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]