• 瀏覽: 3,565
  • 回覆: 23

5V1A慢火煎魚

附件

Screenshot_1.png(67.36 KB)

2021-1-25 12:12 AM

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-1-25 12:12 AM 發表

5V1A慢火煎魚
慢充對個電池好啲, 會襟用啲.
例如你每晚都會充電, 有成八個鐘, 點解要用快充呀?

俾我揀, 趕住用就梗係快充啦

唔急既, 慢充有咩所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ft907 於 2021-1-25 08:41 AM 發表

我返到屋企,手機都係用5V 1A 火牛充電,等部機嘅電池耐用啲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ft907 於 2021-1-25 08:41 AM 發表

我回家如果唔趕用通常都用 wireless charger 充,反正訓覺大把時間比佢充。

Amp: SR71A, Furutech X1, Graham Slee Solo ULD
Player: IPC, Hifiman 901
HP: HD800, HD600, HFI780, ATH- W5000 / A900X Ltd /
      Pro700 gold / ES7 / ES10, Philips X1, FA hope6  
IEM: ES velvet, CE531pro, HP-TWF11R, SA1, Klipsch X10
CM: MG6pro

回覆 引用 TOP

慢火煎魚

手機耐極咪用1-2年, 洗Q驚個電唔耐用

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-1-25 11:36 PM 發表

慢火煎魚

手機耐極咪用1-2年, 洗Q驚個電唔耐用
個人喜好, 我一部機用上3年

2A 已好慢,1A係....有興趣建議佢使用蘋果祖傳充電技術0.5A
追求快充年代,感覺有些反高潮
每人有唔同選擇既
雖然市面上標示有30W,15W快充其實呢個係峰值意味最高可以可行速度,實際實際八九成時間是用更慢嘅速度充

點解HKEPX 高手咁神奇

但如果問都無問就搣我塊貼,比我可能會打 999 告刑毀。

附件

Screenshot_1.png(76.57 KB)

2021-2-3 11:49 PM

回覆 引用 TOP

電唔OK咪拎去換囉
電池係消耗品, 手機係拎來用, 亦唔值乜野錢
驚傷電硬膠到爆
洗唔洗推出5V~0.1A, 再慢D, 安全D

引用:
原帖由 free33sky 於 2021-1-26 11:10 AM 發表

2A 已好慢,1A係....有興趣建議佢使用蘋果祖傳充電技術0.5A
追求快充年代,感覺有些反高潮
每人有唔同選擇既
雖然市面上標示有30W,15W快充其實呢個係峰值意味最高可以可行速度,實際實際八九成時間是用更慢嘅速度充
差唔多左 實際要打折頭 冇乜機可以一直高峰充電 快充都好安全 人地用慣左蘋果充電器掛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 3/2/2021 23:52 發表

電唔OK咪拎去換囉
電池係消耗品, 手機係拎來用, 亦唔值乜野錢
驚傷電硬膠到爆
洗唔洗推出5V~0.1A, 再慢D, 安全Dhttps://mobile.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gifhttps://mobile.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gifhttps://mobile.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gifhttps://mobile.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gif
換電池要拆機, 收你百幾二百蚊, 唔合乎成本效益
如果個電池好似以前咁
可以自己好容易開蓋換 就另一回事.

都係嗰句, 你話下晝冇電,等住用,用快充都可以係一個理由啦
但反正晚上瞓覺都係喺度等, 根本冇必要用快充

引用:
原帖由 ft907 於 2021-2-4 08:35 AM 發表

換電池要拆機, 收你百幾二百蚊, 唔合乎成本效益
如果個電池好似以前咁
可以自己好容易開蓋換 就另一回事.

都係嗰句, 你話下晝冇電,等住用,用快充都可以係一個理由啦
但反正晚上瞓覺都係喺度等, 根本冇必要用快充
咪係, 換電唔係只考慮人工成本, 都有其他風險
現時有D 電話結構設計煩複, 有咩差池, 可能仲要換埋其他零件
我試過部nokia8 換電, 睇住師父整, 都成粒鐘, 又唔快得, 現時新電係用到, 但拆過既屏幕, 都係有拆過既痕跡, 有隙縫

引用:
原帖由 note7fish 於 4/2/2021 11:57 發表

現時有D 電話結構設計煩複, 有咩差池, 可能仲要換埋其他零件
我試過部nokia8 換電, 睇住師父整, 都成粒鐘, 又唔快得, 現時新電係用到, 但拆過既屏幕, 都係有拆過既痕跡, 有隙縫
我而家呢部6000 mAh大電
一般正常用可以用足兩日
所以係兩日先叉一次電
夜晚臨瞓插住佢充8小時(實際上3-4小時就充滿) 第二朝搞掂!
佢有快充功能嘅, 不過我都關咗佢, 變慢充

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 note7fish 於 2021-2-4 11:57 發表

咁咪換過部電話啦
成部電話當貴價機/平價機好, 電池都最平既PARTS, 只係值百幾蚊
有乜理由就係最平個PARTS係到煲湯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]