• 瀏覽: 63,765
  • 回覆: 135
  • 追帖: 4
本主題由 呆頭鳥 於 2021-11-4 05:16 PM 提升
因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意總版規網絡供應商版規,謝謝。

熱賣及精選
鴨記賣卡檔口唔需要登記個客d個人資料, 只係個客啟動張卡上網直接比料比電信商

香港有30+電信營辦商, 即係一個身份證可以有90+張儲值咭

咁樣,可能令更多人因此轉用月費計劃!

而家2021,至少95%人口有用一個月費計劃

羊毛出在毛身上,營運成本因此會增加咗,必定會係消費者埋單。

無話特別贊成/反對...不過真係執行的話細節要講清楚啲...

1. 街邊細鋪(e.g 鴨寮街)買卡的話去邊度登記?直接比資料街檔更加唔安全...
2. 副牌卡既登記方法? e.g 鴨聊佳年卡...係咪買完要走番去中移動門市登記?
3. 已經登記滿3張卡...但當中有卡已經到期+失效...係咪即時可以再登記一張新卡?
4. 純數據卡洗唔洗登記?要的話上限3張有啲少...主卡、副卡、兩地卡、數據卡都已經4張...

啱啱去完百佳, SoSim 已經 全部賣清!

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-30 03:38 PM 發表

香港有30+電信營辦商, 即係一個身份證可以有90+張儲值咭
唔係間間都有你要嘅plan/價錢。

參考了澳門電信商網上登記程序,不算複雜,但需填寫卡背條碼,香港做法應差不多。如遺失條碼,可否攜sim卡到門巿登記?另,登記號碼是否可隨時申請變更?因不少人買年卡做上網輔助卡,到期後一般都不會增值keep號碼。

根本政府已經一直咁鋪路,乜嘢1國兩制,已經多九魚!我贊成全部都實名制!但係不可以限制別人擁有的數量,外傭卡及旅遊卡都要實名制,當沒有在使用後的三個月,資料應該銷毀,不應保存。否則有機會資料外洩漏。

如果年卡增值仲貴過買過新卡

我主要係依個問題

西方各民主大國一如澳洲等早巳行太空咭實名制啦,係香港太落後,制造空間比不法分子有機可乘。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ken2999 於 2021-1-30 07:37 PM 發表

根本政府已經一直咁鋪路,乜嘢1國兩制,已經多九魚!我贊成全部都實名制!但係不可以限制別人擁有的數量,外傭卡及旅遊卡都要實名制,當沒有在使用後的三個月,資料應該銷毀,不應保存。否則有機會資料外洩漏。
唔鍾意你咪唔好喺香港

實名制不是問題,最怕是實名制之後數據費和通話費會大幅增加。今時今日用儲值卡通話和上網的人大部分不是為了做騙徒而是想節省金錢和避免給電信運營商收取高額電話費呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]