• 瀏覽: 74,600
  • 回覆: 181
  • 追帖: 4
+7
本主題由 呆頭鳥 於 2022-1-14 01:14 PM 合併
登記制度會分兩階段推行,規例9月1日生效後,電訊商有180天建立登記系統;第二階段由明年3月1日開始,市民使用新儲值卡須先作登記。儲值卡現有客戶則須於360日的寬限期內,即2023年2月23日或之前向所屬電訊商完成實名登記。

現有儲值卡去到2023年 唔怪得走去中國電商話未有得實名

SoSIM同中移動儲值咭實名有數據送.

3萬能咭未有消息

一卡2號香港卡以在香港,中移,聯通,實名登記,唔知香港號碼仲要唔要再登記?

引用:
原帖由 rk2007 於 2021-12-11 06:15 PM 發表
一卡2號香港卡以在香港,中移,聯通,實名登記,唔知香港號碼仲要唔要再登記?
中國移動已開始儲值卡實名登記(早鳥優惠)
儲值卡實名登記早鳥優惠 - 中國移動香港 (chinamobile.com)

查閱適用儲值卡,一卡兩號香港號碼須要實名登記

個人係支持實名制,  大前提係登記同取消都要容易

如果登記左,然後用完想轉新sim,又點取消呢?

引用:
原帖由 vr-hos 於 2021-12-21 09:21 AM 發表
登入登記頁面或app,選擇有關sim卡,按“取消登記”:
轉台的應該不需要自己去申請取消,系統會安排與停用時一併自動取消,但新台就要先去登記才能使用。

引用:
原帖由 vr-hos 於 2021-12-21 09:21 AM 發表
好似無架,登記完就是你的,但有事你負責。所以唔係咁多人想登記,因為唔登記都無分別,出事了仲多一重法律責任。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2021-10-5 10:48 AM 發表
大陸號碼當然已經實名,香港號點計?
大陸實名好多年啦,公安要查明邊個用緊。香港有私隱權,全部要登記一來麻煩,二來與私隱法有相抵。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-16 09:24 PM 發表

現在實名仍是自願制,官網內有實名教學。
因為會犯私隱法,我認為都要保留選擇市民可以自選是否實名。例如實名優點是送數據,唔洗實名一插即可用方便。

引用:
原帖由 saltfish360 於 2021-12-21 01:42 PM 發表

因為會犯私隱法,我認為都要保留選擇市民可以自選是否實名。例如實名優點是送數據,唔洗實名一插即可用方便。
法例規定:1/3/2022後所有新卡必須實名。23/2/2023後所有卡必須實名。
不是你認為就得。

都幾煩,登記就簡單,取消就未知點搞,中移動就做得幾快,可以全部自己搞掂

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-12-21 11:20 AM 發表

登入登記頁面或app,選擇有關sim卡,按“取消登記”:轉台的應該不需要自己去申請取消,系統會安排與停用時一併自動取消,但新台就要先去登記才能使用。
請問現在在香港的實名系統,是否能做到"過戶"?

引用:
原帖由 today 於 2021-12-22 04:55 PM 發表

請問現在在香港的實名系統,是否能做到"過戶"?
不知道“過戶”是什麼意思,法例是容許轉名,即是取消及登記同一號碼可同時進行,但要兩名當事人一同向電訊商提出申請。
但我相信因不是一般情況,不能在網上或用app處理,必須去門市填表、留身分證副本及簽名作實。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]