• 瀏覽: 57,651
  • 回覆: 133
  • 追帖: 4
本主題由 呆頭鳥 於 2021-10-14 01:14 PM 提升
引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2021-1-30 20:18 發表

如果年卡增值仲貴過買過新卡

我主要係依個問題
冇乜可能

增值應該平得多

新卡要咁多setup fee

熱賣及精選
引用:
原帖由 hingppt 於 2021-1-30 08:59 PM 發表

唔鍾意你咪唔好喺香港
唔鍾意就唔好係香港?咁如果啲人唔鍾意返工係咪唔使返工?我有乜嘢意思令到你覺得我唔鍾意香港?你噉都要喺我嗰度抽下水你先滿意

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-30 21:04 發表

實名制不是問題,最怕是實名制之後數據費和通話費會大幅增加。今時今日用儲值卡通話和上網的人大部分不是為了做騙徒而是想節省金錢和避免給電信運營商收取高額電話費呀!
我老媽就係

每年通話分鐘不足200分鐘,每年用數據不足1GB!

但而家 D月費plan唔貴

雀仔台,真正每月$50有600MB @42Mbps

(可惜老媽都嫌貴)

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:38 PM 發表

我老媽就係

每年通話分鐘不足200分鐘,每年用數據不足1GB!

但而家 D月費plan唔貴

雀仔台,真正每月$50有600MB @42Mbps

(可惜老媽都嫌貴)
我一個月上網費$45左右,用sosim代替了家居寬頻,我不信實名制之後有任何一間電信商做到$33有50GB

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-30 21:41 發表

我一個月上網費$45左右,用sosim代替了家居寬頻,我不信實名制之後有任何一間電信商做到$33有50GB
點解唔信?

SoSim係百佳,同3HK都係長和
https://web.three.com.hk/prepaid/sosim/index.html

所以唔會好似d艇仔公司咁大幅加價

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-1-30 06:20 PM 發表

無話特別贊成/反對...不過真係執行的話細節要講清楚啲...

1. 街邊細鋪(e.g 鴨寮街)買卡的話去邊度登記?直接比資料街檔更加唔安全...
2. 副牌卡既登記方法? e.g 鴨聊佳年卡...係咪買完要走番去中移動門市登記?
3. 已經登記滿3張卡...但當中有卡已經到期+失效...係咪即時可以再登記一張新卡?
4. 純數據卡洗唔洗登記?要的話上限3張有啲少...主卡、副卡、兩地卡 ...
我已看過有關文件,可以答你:
1. 是使用者直接上網用電訊商提供的網站或app進行登記,成功登記才可以啟動新卡,所以實際運作與任何店舖無關,當然售貨人可以協助客人登記。
2. 一間電訊公司可以有幾個電訊牌,政府話有30幾個電訊商實際是以牌照總數計,例如中移動至少有三個牌,所以同一公司不同品牌登記網站都可以不同,到時卡的封套會刊出有關網站,照做就得。
3. 未必,電訊商需要時間確認及存檔(至少一年),所以相信要隔一段時間才可以加新卡。除非將來法例規定電訊商要幾小時內完成,否則比較實際的想法是預至少1~2星期去處理。
4. 任何香港電訊商出的有香港電話或上網服務的卡都要登記,包括一些有本地數據的漫遊卡。反而到時可能四大電訊商會有不同品牌的登記網站,單是同一電訊商可能登記到超過10張卡,所以不需要太擔心3張太少。

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:43 PM 發表

點解唔信?

SoSim係百佳,同3HK都係長和
https://web.three.com.hk/prepaid/sosim/index.html

所以唔會好似d艇仔公司咁大幅加價
如果sosim的plan未來可以移植到實名制,我相信基本上現時用緊儲值卡的人都會轉會3HK

其實應該講清楚 ,如果淨data卡需唔需要實名呢 ,外國好似data sim不需要實名, 有電話號碼先要

引用:
原帖由 HSBCTKO 於 2021-1-30 09:55 PM 發表

其實應該講清楚 ,如果淨data卡需唔需要實名呢 ,外國好似data sim不需要實名, 有電話號碼先要
香港之數據卡都有冧巴跟架~

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:28 PM 發表

冇乜可能

增值應該平得多

新卡要咁多setup fee
要看每張卡的服務條款,比如某年卡延續30GB/365日數據組合服務需$148,價錢看似比買張新卡平(大概$15x~16x張),但有這項條款:「若組合有效期比儲值卡有效期長,當儲值卡有效期到期時,此卡所有服務將會自動暫停而不作另行通知。客戶需增值延長儲值卡有效期方可繼續使用服務。」即儲值卡有效期如只剩60日,申請30GB/365日數據組合都只能用60日,而這張年卡需增值$200才能把有效期延長到365日。

怕月費個d會加價

哈,呢度藍即是藍,只諗計迴避,冇一個反枱或討論私隱,防罪惡論.........

引用:
原帖由 呆頭鳥 於 2021-1-30 03:37 PM 發表

因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意版規,謝謝。
政府今次政策根本傻傻地,而家大陸詐騙電話根本上全部用網絡虛擬號(香港第時詐騙電話同犯罪人士嘅趨勢)除非你仲用緊nokie3310唔係既D人用網絡電話係一樣。既然儲值卡實名制同唔實名制都無分別就唔攪甘多野甘會增加成本係消費者身上

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-30 11:07 PM 發表

香港之數據卡都有冧巴跟架~
係有淨數據咭

https://www.cuniq.com/global/data-card/hk/hongkong-30days.html

引用:
原帖由 呆頭鳥 於 2021-1-30 03:37 PM 發表

因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意版規,謝謝。
網上有啲留言,睇到嘅係無必要乜嘢德政都政治化嘅。
我覺得係好事,實名化之後,唔可以用太空咭做衰嘢。
有好多人話香港呢次又係大陸化,不過佢哋嘅眼界都放大啲啦。好似佢哋成日話民主自由嘅台灣,一樣係實名化,基本上一個人係只可以係同一間電訊商度開三個戶口。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]