• 瀏覽: 63,418
  • 回覆: 135
  • 追帖: 4
本主題由 呆頭鳥 於 2021-11-4 05:16 PM 提升
其實班電訊商要用戶點登記?定要在檔口登記?

熱賣及精選
唔知已登記嘅儲值卡可否轉名?

引用:
原帖由 小黑 於 1/6/2021 15:37 發表

局長剛剛完成記者會,電話卡實名制九月上馬,事在必行。
每人每間電訊商可登記十張電話卡。
對於記者提問,罪犯用網絡電話或外地電話卡,非本地電話卡,局長支吾以對,答非所問,堅持實名制可有效打擊罪案。

外面下雨,氣溫有點冷,一個熱飯盒換路宿者一張電話卡,又或者一個月劏房租金換一堆電話卡,誰會天真地說不可能?
肯定之後就會有一門生意出現.....d道友攞身份證出嚟同人登記電話卡畀人用.
我唔想畀人知我咩身份,  都要買定幾張呢d道友卡, 個道友分分鐘已經香咗,   呢啲卡就變成殭屍卡

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-1 04:16 PM 發表

肯定之後就會有一門生意出現.....d道友攞身份證出嚟同人登記電話卡畀人用.
我唔想畀人知我咩身份,  都要買定幾張呢d道友卡, 個道友分分鐘已經香咗,   呢啲卡就變成殭屍卡
放心,好快會修訂法例,任何人身上存有其他人登記電話卡而沒有合理解釋將會被起訴。

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-6-1 04:10 PM 發表

10張大部份人都夠用
主要係年卡用完數據就掉,如果全要登記一段時間10張就滿,到時如果要取消舊卡登記唔知會唔會好麻煩

引用:
原帖由 小黑 於 1/6/2021 16:27 發表

放心,好快會修訂法例,任何人身上存有其他人登記電話卡而沒有合理解釋將會被起訴。
即係我袋咗個朋友個電話出街用, 都隨時畀人拉!

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-1 04:28 PM 發表

即係我袋咗個朋友個電話出街用, 都隨時畀人拉!
你可作合理解釋。如果你行駛緘默權,警察堅持拘捕,律政司堅持起訴,律政司司長堅持唔放生,陪審團又無我份,祝你好運。

買左so sim 咁,每個月換一張新算幾多張?

已攜號轉台到3hk 儲值卡,在直銷中心已提供身份證副本,那還需不需要再登記實名?

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-1-30 09:50 PM 發表

我已看過有關文件,可以答你:
1. 是使用者直接上網用電訊商提供的網站或app進行登記,成功登記才可以啟動新卡,所以實際運作與任何店舖無關,當然售貨人可以協助客人登記。
2. 一間電訊公司可以有幾個電訊牌,政府話有30幾個電訊商實際是以牌照總數計,例如中移動至少有三個牌,所以同一公司不同品牌登記網站都可以不同,到時卡的封套會刊出有關網站,照做就得。
3. 未必,電訊商需要時間確認及存檔( ...
請問年卡我登記左 1年後唔續棄number  個電話號碼又會取消我係主人既身份 再由下手重新登記?

用年咭

用原咭增值仲貴過買張新年咭?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-6-1 08:36 PM 發表

請問年卡我登記左 1年後唔續棄number  個電話號碼又會取消我係主人既身份 再由下手重新登記?
儲值卡實名登記之後如果不增值去續期,最終當然會被電訊商取消有關登記。
過一段時間後按過往做法電話號碼會輪迴到下一手,當然又要重新登記才可以用。
不過,要等幾耐就未知,如果舊紀錄要保存一年就可能要等一年才能再用。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-6-1 09:21 PM 發表

儲值卡實名登記之後如果不增值去續期,最終當然會被電訊商取消有關登記。
過一段時間後按過往做法電話號碼會輪迴到下一手,當然又要重新登記才可以用。
不過,要等幾耐就未知,如果舊紀錄要保存一年就可能要等一年才能再用。
唔該你

引用:
原帖由 wahcli 於 1-6-2021 21:21 發表

成個計劃好唔清楚..

1. 10張卡只計儲值卡?上堂卡又計唔計呢?
2. 張卡唔用點樣可以取消實名?
3. 可否轉名?

都係真係要等到9月,睇吓個制度點行

主要係「錢」

例如我用年卡,如果增值原先個張/,仲貴過買張新

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]