• 瀏覽: 7,089
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
以前數碼通上台,全港都收到電話及數據。
但現在用了數碼通儲值卡,很多地方連電話都收唔到。
但同一手機內的sosim卡運作正常。

不過,如disable張sosim卡,張數碼通儲值卡又會正常番。

熱賣及精選
引用:
原帖由 fulviewgrn 於 2021-2-19 02:31 PM 發表

不過,如disable張sosim卡,張數碼通儲值卡又會正常番。
代表電話本身問題

引用:
原帖由 nonac. 於 2021-2-19 03:06 PM 發表

代表電話本身問題
人品可能都會有關的 我都時常收不到數馬桶信號 打算去消費者投訴 樓主一齊去好嗎?

95搭8
引用:
原帖由 4x6 於 2021-2-19 04:23 PM 發表

人品可能都會有關的 我都時常收不到數馬桶信號 打算去消費者投訴 樓主一齊去好嗎?
不如去海關啦

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-2-19 05:20 PM 發表

不如去海關啦
系都去中聯辦啦

95搭8
上北京啦

其實唔關數記事,又唔關蘇蟬事。
只係閣下智商問題姐

唔明點解上面幾位話關人品智商事,又話要投訴海關中聯辦。

我係由原本數碼通上台,合約都期轉$98數碼通儲值卡,主要係留舊no.用。
數據主要用sosim,雙卡雙待。

試過以下幾種情況:

1.將兩張卡互換sim槽來插,都係得番sosim用得。

2.如將sosim抽出,則數碼通卡正常。

3.如將我的數碼通卡插在另一iphone上,又可正常運作。

4.進入屋村範圍,數碼通訊號快速減弱,在家中完全無數碼通信號。在屋村外,港島中西區,全九龍新界大部份地區,雙卡運作正常。以前上台無這種問題出現。

引用:
原帖由 fulviewgrn 於 2021-2-19 02:31 PM 發表

IPhone ?

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2
引用:
原帖由 fulviewgrn 於 2021-2-20 12:54 PM 發表

唔明點解上面幾位話關人品智商事,又話要投訴海關中聯辦。

我係由原本數碼通上台,合約都期轉$98數碼通儲值卡,主要係留舊no.用。
數據主要用sosim,雙卡雙待。

試過以下幾種情況:

1.將兩張卡互換sim槽來插,都係得番sosim用得。

2.如將sosim抽出,則數碼通卡正常。

3.如將我的數碼通卡插在另一iphone上 ...
你以前月費PLAN都係用雙卡?
部機是否4G+3G或者4G+2G雙卡機? 如果係,有機會當SOSIM用做主卡收4G,SMC副卡只收到3G/2G訊號。

有冇人知上水區收得ok嗎?

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2021-2-20 01:14 PM 發表

IPhone ?
Samsung雙卡雙待機。

引用:
原帖由 Bastard_Bitch 於 2021-2-20 03:38 PM 發表

你以前月費PLAN都係用雙卡?
部機是否4G+3G或者4G+2G雙卡機? 如果係,有機會當SOSIM用做主卡收4G,SMC副卡只收到3G/2G訊號。
以前月費都係同一部機,但只用單一張數碼通上台卡。

現在家中SOSIM用做主卡收4G,數碼通連電話都收不到。
如調轉數碼通做主卡收4G,sosim變做2G,兩卡都收到電話。

但在九龍新界其他地區,兩卡運作正常,

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-2-20 10:46 PM 發表

有冇人知上水區收得ok嗎?
北區問題不大。

引用:
原帖由 fulviewgrn 於 2021-2-21 12:14 PM 發表

以前月費都係同一部機,但只用單一張數碼通上台卡。

現在家中SOSIM用做主卡收4G,數碼通連電話都收不到。
如調轉數碼通做主卡收4G,sosim變做2G,兩卡都收到電話。

但在九龍新界其他地區,兩卡運作正常,
咁即係你部機係4G+2G
SMC基本上已冇營運2G,所以你副卡收SMC 2G會收唔到
相反其他台仲有2G,所以當你SOSIM做副卡,係會收到3HK 2G
換機啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]