• 瀏覽: 4,656
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
有冇人知道,Club sim同Sun mobile有乜唔同呢?同樣係用同一間公司嘅網絡,又要分開咁多個品牌?要揀上台既,真係頭暈眼花。

熱賣及精選
一間公司可以出不同品牌的產品,Club sim/csl/1010就已經可以完全不同,各自有各的客戶群。你要看自己是屬於那一類客,就自然慬得選擇。
況且Sun mobile只是租用網絡,運作上是一間獨立公司,與Club sim/csl/1010完全無關係。所以Club sim/Sun mobile原則上是兩間不同公司的選擇。
老實說,Sun mobile是正正式式上台,Club sim則是自助方式,沒有合約,可以隨時改變選項,可以說根本完全不同,選擇怎會難?頭暈眼花?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Edwardbbchai 於 1/3/2021 11:15 發表

有冇人知道,Club sim同Sun mobile有乜唔同呢?同樣係用同一間公司嘅網絡,又要分開咁多個品牌?要揀上台既,真係頭暈眼花。
用CSL台 點只 club sim, sun mobile?
仲有 hello, hemat, lucky. More, your mobile, ABC mobile.

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-1 03:50 PM 發表

用CSL台 點只 club sim, sun mobile?
仲有 hello, hemat, lucky. More, your mobile, ABC mobile.
我自己用緊YOUR MOBILE, 感覺速度好一般...

有D MTR 直接上唔度網...EG 官塘.....

我之前用開3HK....都冇問題的....唔知係唔係因為唔係上台.....CSL 有做限速定乜....有冇人知?

無限流量圖片上載http://dedpic.com
引用:
原帖由 plesk002 於 1/3/2021 20:28 發表

我自己用緊YOUR MOBILE, 感覺速度好一般...

有D MTR 直接上唔度網...EG 官塘.....

我之前用開3HK....都冇問題的....唔知係唔係因為唔係上台.....CSL 有做限速定乜....有冇人知?
CLS  越來越差了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-1 03:50 PM 發表

club sim、sun mobile、hello、hemat、 lucky、More、your mobile、ABC mobile全部都是21~42Mbps限速產品,而且只限單頻使用,所以一定不會快,在人多情況就更加明顯。不過,只是上網,就絕對足夠。
要快就要考慮上台不限速或4.5Gplan,因為絕大部份儲值卡都限速,再不是就要5G了。

引用:
原帖由 wahcli 於 2/3/2021 10:42 發表

club sim、sun mobile、hello、hemat、 lucky、More、your mobile、ABC mobile全部都是21~42Mbps限速產品,而且只限單頻使用,所以一定不會快,在人多情況就更加明顯。不過,只是上網,就絕對足夠。
要快就要考慮上台不限速或4.5Gplan,因為絕大部份儲值卡都限速,再不是就要5G了。
club sim、sun mobile、hello、hemat、 lucky、More、your mobile、ABC mobile
不支援 CA?

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-2 10:45 AM 發表

club sim、sun mobile、hello、hemat、 lucky、More、your mobile、ABC mobile
不支援 CA?
我試過唔得。

引用:
原帖由 wahcli 於 2/3/2021 10:54 發表

我試過唔得。
3台 or CMHK 應 有 CA

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-2 11:18 AM 發表

3台 or CMHK 應 有 CA
萬能卡、kabayan會有?

引用:
原帖由 wahcli 於 2/3/2021 11:32 發表

萬能卡、kabayan會有?
CMHK duck
好似有喎

萬能卡忘記了

總之係是但一間有啦

回覆 引用 TOP

有無發現通常d 唔太好既台先會開咁多副brand出黎賺錢
數碼通從來都唔會

引用:
原帖由 彈出又彈入 於 2021-3-5 02:12 PM 發表

有無發現通常d 唔太好既台先會開咁多副brand出黎賺錢
數碼通從來都唔會
數碼通副brand係“激”卡

不過....咁多個台之中...CSL 副卡係出得最多既...

無限流量圖片上載http://dedpic.com
引用:
原帖由 plesk002 於 2021-3-7 05:37 PM 發表

不過....咁多個台之中...CSL 副卡係出得最多既...
根據2019年通訊辦的數據,本地四間電訊商各自擁有的通訊頻譜大致如下:
CMHK 116.0 MHz (21%)
HKT 194.0 MHz (35%)
3HK 129.4 MHz (23%)
SMT 112.6 MHz (20%)
所以csl/HKT既然擁有較多頻譜 (較大投資),有較多的副卡/MVNO,有較多客戶,絕不奇怪。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]