• 瀏覽: 14,461
  • 回覆: 38
  • 追帖: 3
家母已入住老人院,已不懂自行用手機,每月仍在交月費,但一分鐘也沒使用過!
我想照keep手機號碼,請問各位C兄C姐現在還有沒有帶號碼轉儲值卡呢?
那一個電訊公司抵用?
謝謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 laufaiwing 於 3/3/2021 10:50 發表

家母已入住老人院,已不懂自行用手機,每月仍在交月費,但一分鐘也沒使用過!
我想照keep手機號碼,請問各位C兄C姐現在還有沒有帶號碼轉儲值卡呢?
那一個電訊公司抵用?
謝謝
師兄自己爬文喇,
呢啲文章日日出.
club sim, 每年用6蚊買個sms plan (plan 可用1個月,期間只可收發sms,  plan 完了後,
不能打出, 不能打入 . 但number 可 keep 1年. 1年內用6蚊買個sms plan, 又可 keep1年 )

hello  card  就最平每半年20蚊.
但你要有緣先至轉到........

所以其次就去揀萬能卡.   65蚊一年任打..
每年增值就搞掂.

要講的樓上ching 都講晒!提多句睇下仲有冇約係身!終止合約有可能要賠錢!

街場無兩面,只有罐底邊.
多口問句, 個NUMBER係用邊個名登記?? 

引用:
原帖由 xingdec 於 3/3/2021 12:39 發表

就算個number係佢阿媽登記,  唔方便出入搞手續.   都有辦法嘅....
拿住佢張身份證,   寫封授權書.   叫佢阿媽簽名...   之後去搞.... 就應該得嘅

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-3 01:52 PM 發表

就算個number係佢阿媽登記,  唔方便出入搞手續.   都有辦法嘅....
拿住佢張身份證,   寫封授權書.   叫佢阿媽簽名...   之後去搞.... 就應該得嘅
如果係佢呀媽名, 而佢又唔能親身去搞, 轉名可能仲要提交其他文件證明

引用:
原帖由 xingdec 於 3/3/2021 14:43 發表

如果係佢呀媽名, 而佢又唔能親身去搞, 轉名可能仲要提交其他文件證明
咁唔排除要其他文件嘅..    但係我都係我同我老豆咁做
拿個身份證, 加封授權書,  比CMHK 就可以搞曬所有嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 laufaiwing 於 2021-3-3 10:50 AM 發表

那一個電訊公司抵用?
謝謝
試下轉Lucky Sim,有啲賣電話卡鋪頭可能幫到你

引用:
原帖由 laufaiwing 於 2021-3-3 10:50 AM 發表

那一個電訊公司抵用?
謝謝
我3年前轉左中移儲值卡一直用到而家
每180日增值一次$50 便可

引用:
原帖由 ft907 於 2021-3-3 11:06 AM 發表

師兄自己爬文喇,
呢啲文章日日出.
club sim, 每年用6蚊買個sms plan (plan 可用1個月,期間只可收發sms,  plan 完了後,
不能打出, 不能打入 . 但number 可 keep 1年. 1年內用6蚊買個sms plan, 又可 keep1年 )

hello  card  就最平每半年20蚊.
但你要有緣先至轉到........

所以其次 ...
多謝C兄介紹
雖然話keep個號碼,或者都有機會打出打入

跟C兄嘅介紹上網搜尋過hello card同lucky sim
見到一篇hello card keep 機冧把介紹,文中話「用戶原先的流動電話號碼,不可使用 csl.、 PCCW-HKT、SUN Mobile 的服務」,現正就是用SUN Mobile服務
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1680324/

或者會考慮用Lucky Sim

引用:
原帖由 ~omega~ 於 2021-3-3 11:20 AM 發表

要講的樓上ching 都講晒!提多句睇下仲有冇約係身!終止合約有可能要賠錢!
多謝C兄提醒,原本一直都冇合約,前年家母常常傾爆plan,個個月俾多額外錢,幫佢upgrade個plan,簽咗12個月,剛剛完結,所以就考慮轉儲值卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xingdec 於 2021-3-3 12:39 PM 發表

個number係我個名登記的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fung801 於 2021-3-3 03:20 PM 發表

試下轉Lucky Sim,有啲賣電話卡鋪頭可能幫到你
我正考慮用這個,謝謝
上了他的facebook看,有不少營銷點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ozfish708 於 2021-3-4 06:43 AM 發表

我3年前轉左中移儲值卡一直用到而家
每180日增值一次$50 便可
謝謝C兄介紹

我很多年前試過為拎轉台優惠過冷河轉用中移儲值卡再重新上台
就不知現在有沒有,所以上來問下各位C兄C姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 laufaiwing 於 4/3/2021 10:30 發表

多謝C兄介紹
雖然話keep個號碼,或者都有機會打出打入

跟C兄嘅介紹上網搜尋過hello card同lucky sim
見到一篇hello card keep 機冧把介紹,文中話「用戶原先的流動電話號碼,不可使用 csl.、 PCCW-HKT、SUN Mobile 的服務」,現正就是用SUN Mobile服務
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1680324/
Lucky 都是用CSL 網絡....
如果你本身係csl網絡,  可能未必轉到去 lucky.  問清楚先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]