• 瀏覽: 6,473
  • 回覆: 19
之前有ching 分享過,不過好似沉左底

https://www.techritual.com/2020/10/14/236804/

“睇番新聞稿,3HK 在覆蓋達 99% 旁有一粒「^」符號,詳細睇番「^」代表的說法,99% 指的是「根據 3 香港之基站數目計算(未有 5G 覆蓋之共享及非全控的基站除外),預期於 2020 年 10 月底 5G 網 絡覆蓋率達 99% 。」
換句話說,點解大家下圖見到明明得一啲點有 5G,係啲高山、離島等都無 5G,又點樣全港覆蓋 99% 呢?原來這裡說的 99% 指 3HK 自家支援 5G 覆蓋的基站數目,並唔係全香港土地面積,確實係一個美麗的誤會。當大家明白後也都知道 99% 這個數字是從何而來。
事實上,係高山或者離島呢啲人跡罕至嘅地方覆蓋 5G 也都無咩意思,始終香港人去得較多的都係城市,而 5G 追求基站數量要多,要密,放多啲基站係人多嘅地方確實較好。“

熱賣及精選
幾多個dislike = 呢度有幾多個3台打手

引用:
原帖由 不基冰凍的小腸 於 2021-3-4 10:21 PM 發表

之前有ching 分享過,不過好似沉左底

https://www.techritual.com/2020/10/14/236804/

“睇番新聞稿,3HK 在覆蓋達 99% 旁有一粒「^」符號,詳細睇番「^」代表的說法,99% 指的是「根據 3 香港之基站數目計算(未有 5G 覆蓋之共享及非全控的基站除外),預期於 2020 年 10 月底 5G 網 絡覆蓋率達 99% 。」
換句話 ...
唔怪得之, 冇理由和記轉咗死性啊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基冰凍的小腸 於 2021-3-4 10:22 PM 發表

幾多個dislike = 呢度有幾多個3台打手
3打手都變病貓,不足為患

回覆 引用 TOP

尼D語言偽術,間間公司都有,只係香港太多無知既人

引用:
原帖由 athlon1126 於 2021-3-5 09:36 AM 發表

尼D語言偽術,間間公司都有,只係香港太多無知既人
但3台D SELL屎長期係呢到搵食, 仲大力吹捧3台覆蓋率99%

回覆 引用 TOP

推比更多人見到

回覆 引用 TOP

仲話3台好用既人就知佢咩事啦~

回覆 引用 TOP

也等同數碼通用DSS來美化將Band 1 reframe做N1的情況一樣。

我係萬宜水庫南風灣到收中移動5G

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cool.com 於 2021-3-6 02:48 PM 發表

也等同數碼通用DSS來美化將Band 1 reframe做N1的情況一樣。
我反而覺得 係各台尚未完善5g覆蓋時 smt以dss作後備方案
好過其他台 話收唔到就收唔到
年頭覆蓋範圍已達九成 dss可以功成身退啦

引用:
原帖由 momkk123 於 2021-3-7 09:36 PM 發表

我反而覺得 係各台尚未完善5g覆蓋時 smt以dss作後備方案
好過其他台 話收唔到就收唔到
年頭覆蓋範圍已達九成 dss可以功成身退啦
所以向來smartone 都無大力sell dss
只係好多人拎黎小題大做話咩「假5G」
你個台出左範圍收唔到果陣 連「假5G」都無

回覆 引用 TOP

有一段時間係到充斥住168 既帖文,唔知有幾多人瀨左野

回覆 引用 TOP

數碼通真 99% 郊野公園都收到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]