• 瀏覽: 4,925
  • 回覆: 25
  • 追帖: 3
電話合約到期,打算轉台。

合約到期日是 4月7 日,
截數也是 每月7日,
我原先以為轉台是應該在 4月8日,
但有朋友告知應該是在 4月7日

請問應該是 7日 還是 8日?

Thanks !!!

熱賣及精選
是7號   我今個月由3轉去儲值卡 合約及截數都係21號  cmhk職員同我安排21/3

引用:
原帖由 ckc1684 於 2021-3-12 10:00 AM 發表

是7號   我今個月由3轉去儲值卡 合約及截數都係21號  cmhk職員同我安排21/3
謝謝

順便請教.
如果截數日不同又如何處理 (Sun台)?
截數日 8日.
合約到期日 17日.

引用:
原帖由 alani9003 於 2021-3-12 09:47 AM 發表

電話合約到期,打算轉台。

合約到期日是 4月7 日,
截數也是 每月7日,
我原先以為轉台是應該在 4月8日,
但有朋友告知應該是在 4月7日

請問應該是 7日 還是 8日?

Thanks !!!

8號你巳預繳咗下個月月費 理論上你可以8號~17號轉台
但為安全計 最好是17號轉走

唔係應該8號???到期日7號,,應該7號都計合約期? 我都好似你情況,,但我係8號轉的,,轉幾次台都冇影響

引用:
原帖由 朗拿忠 於 2021-3-12 21:30 發表

唔係應該8號???到期日7號,,應該7號都計合約期? 我都好似你情況,,但我係8號轉的,,轉幾次台都冇影響
有啲台8號轉就會起錶開新一個月個月費,因為轉台日都係提供服務中,所以會照計新一個月正價月費!豁唔豁免到只交8號一日錢又係睇返個台。肯定3一定係如上情況,因為我試過幾次,一日錢一定要俾,不過都豁免到餘下台費。

引用:
原帖由 pwrmate 於 2021-3-12 12:50 發表

順便請教.
如果截數日不同又如何處理 (Sun台)?
截數日 8日.
合約到期日 17日.
呢個必須問返原台,有啲係出咗單,最後一個月就算係中間完咗合約,都唔需要喺中間突然轉做正價,所以最後一個月都係優惠月費,呢類情況,只需要於合約到期後至截數日之間跳台就可以了。其實所有情況都係問清楚原台點計就最穩陣,遇上合約期即計原價嘅,咪合約到期當日走囉。我就試過聯通,最後一個月無免行政費,原因係佢當時條例計回48次,第一期係回唔足,但餘額唔會帶落最後一期,即第25張單就出事,不過打上去都豁免到,結果第25個月優惠月費用到尾先轉。呢兩年佢條款好似改咗,或可能會避免咗類似情況,等其他ching報告了。

引用:
原帖由 ckc1684 於 2021-3-12 10:00 AM 發表

cmhk有轉台到儲值卡咩??

引用:
原帖由 sojoke 於 2021-3-12 11:43 PM 發表

有啲台8號轉就會起錶開新一個月個月費,因為轉台日都係提供服務中,所以會照計新一個月正價月費!豁唔豁免到只交8號一日錢又係睇返個台。肯定3一定係如上情況,因為我試過幾次,一日錢一定要俾,不過都豁免到餘下台費。
即是每轉一次台都要推前一日??如樓主話題咁,,7號轉再下次就要6號 跟住就5號?

引用:
原帖由 朗拿忠 於 2021-3-13 00:03 發表

即是每轉一次台都要推前一日??如樓主話題咁,,7號轉再下次就要6號 跟住就5號?
最好問清楚原台啦

引用:
原帖由 sojoke 於 2021-3-13 12:42 AM 發表

最好問清楚原台啦
問唔緊要,,最怕轉台,,問題佢點你

引用:
原帖由 朗拿忠 於 2021-3-12 09:30 PM 發表

我仲以為 "合約期" 與 "截數期" 同一日係好完美,
點知會攪到有人話7號轉,有人話8號轉

引用:
原帖由 alani9003 於 2021-3-13 09:22 AM 發表

我仲以為 "合約期" 與 "截數期" 同一日係好完美,
點知會攪到有人話7號轉,有人話8號轉
其實其實睇番資料應該7號轉台,,,如係1點先轉到台的話,,,,可能真係要比多個月錢,,,因佢8號仲係舊台用緊,,有藉口拎你多個月錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]