• 瀏覽: 6,663
  • 回覆: 34
  • 追帖: 16
雖然 HMS 系統已發展的相當完善,而且大部份 Google 應用都可以於 HMS 上以網頁版的方式運行,不過 HMS 用戶當然想使用到真正的 GMS 應用。今次 HMS 使用小貼士就會介紹一個應用,安裝後就可以使用到 GMS 應用!
今次介紹的應用是“OurPlay” ,用戶只要安網這個應用後,就可以於應用內開啟 Gmail、Google Map、Chrome、YouTube、HSBC及Payme等應用,正正解決到 HMS 用家的煩惱。

用戶先自行下載“OurPlay”應用及安裝到 HUAWEI 手機上。

開始後會見到 Google Play 的圖案,進入後就需要登入 Google 帳戶

之後見到應用會自動安裝Google 服務框架

完成後就可以於 Play 商店內下載應用,例如 Gmail 、Google Map、You Tube等

不過比較唔方便就是,用戶需要開啟這類 GMS 應用時,要於“OurPlay”內的版面開啟。

YouTube 可正常使用

Google Chrome 可同步Google 帳戶的書籤

HSBC Payme 都可正常使用

Google Photo 同樣可以同部到Google 帳戶內

資料來源:https://www.mobilemagazinehk.com/2021/04/hms-app-huawei-gms.html

不喜勿插🙇‍♂️

熱賣及精選
引用:
原帖由 旋風仔仔 於 2021-4-9 10:30 PM 發表

雖然 HMS 系統已發展的相當完善,而且大部份 Google 應用都可以於 HMS 上以網頁版的方式運行,不過 HMS 用戶當然想使用到真正的 GMS 應用。今次 HMS 使用小貼士就會介紹一個應用,安裝後就可以使用到 GMS 應用!
今次介紹的應用是“OurPlay” ,用戶只要安網這個應用後,就可以於應用內開啟 Gmail、Google Map、Chrome、YouTube、HSBC及Paym ...
多謝分享

Thx 甘可唔可以將ourplay入面嗰app 開個short cut 係桌面呢?

引用:
原帖由 旋風仔仔 於 2021-4-9 10:30 PM 發表

今次介紹的應用是“OurPlay” ,用戶只要安網這個應用後,就可以於應用內開啟 Gmail、Google Map、Chrome、YouTube、HSBC及Paym ...
已經測試咗,都係解決唔到playstation app個問題...

GSM可有可無

用國貨用乜鳩老美谷歌呀

啱啱下載完用緊,真係幾好用

引用:
原帖由 seikohk 於 2021-4-10 09:33 AM 發表

Thx 甘可唔可以將ourplay入面嗰app 開個short cut 係桌面呢?
唔可以分出嚟放桌面

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-4-10 11:13 AM 發表

GSM可有可無
你啫,好多人唔係架!

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-4-10 08:15 PM 發表

你啫,好多人唔係架!
好多人都覺得可有可無

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-4-10 08:50 PM 發表

好多人都覺得可有可無
咁係咪有好過無呢?

引用:
原帖由 江蘇大美女 於 2021-4-10 05:49 PM 發表

唔可以分出嚟放桌面
Dualspace 可以喎

引用:
原帖由 seikohk 於 2021-4-10 10:27 PM 發表

Dualspace 可以喎
好食電喎!

GMS咩嚟,我只識HMS !

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-4-10 10:22 PM 發表

咁係咪有好過無呢?
無好過有

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]