• 瀏覽: 2,528
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
我宜家開始有少少亂。
請問你哋會點樣將電話聯絡人做分類?

宜家有3千幾人,當中有啲係朋友,有客,有 business partner, vendor, 有時會有啲同名同姓
大家會點搞?

熱賣及精選
我得40個人😩

引用:
原帖由 hoiyiu0011 於 2021-4-16 01:00 PM 發表

我得40個人😩
多少唔緊要,每個人唔一樣嘅,或者你40人都有有個很簡潔有效率嘅歸納方法呢

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-16 12:16 PM 發表

我宜家開始有少少亂。
請問你哋會點樣將電話聯絡人做分類?

宜家有3千幾人,當中有啲係朋友,有客,有 business partner, vendor, 有時會有啲同名同姓
大家會點搞?

1. 可分類, 如 Family, Business, Friends...
2. 但你有3xxx個, 可將唔常用 contacts 加入另一address book(如 Google...)需要時先 display 出黎.

引用:
原帖由 sylm01 於 2021-4-16 03:14 PM 發表

1. 可分類, 如 Family, Business, Friends...
2. 但你有3xxx個, 可將唔常用 contacts 加入另一address book(如 Google...)需要時先 display 出黎.
請問詳細係點樣做?
點樣可以分到 firends, family, business?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-16 03:28 PM 發表

請問詳細係點樣做?
點樣可以分到 firends, family, business?
通常會在 icloud.com 入面, 在Contacts可按"+", 會有 "Creating and labeling a new group", 新增後可 "add contacts to the group".

引用:
原帖由 sylm01 於 2021-4-16 03:44 PM 發表

通常會在 icloud.com 入面, 在Contacts可按"+", 會有 "Creating and labeling a new group", 新增後可 "add contacts to the group".
要 [url=iCloud.com]iCloud.com[/url] 。咁我今晚試吓先。

引用:
原帖由 sylm01 於 2021-4-16 03:44 PM 發表

Thx  Ching

就系分組咯,每一類人都有一個對應嘅專屬名詞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]