• 瀏覽: 2,213
  • 回覆: 25
  • 追帖: 3
小弟,未用過國行機。
榮耀30pro 全網版,我不額外安裝gms,打算用華為App gallery . 手機能在香港正常使用? 主要用whatsapp, youtube, payme

謝謝。

可以,但Youtube要用Youtube Vanced替代;Payme要靠Gspace運行。

引用:
原帖由 fm948 於 2021-6-8 12:29 PM 發表

可以,但Youtube要用Youtube Vanced替代;Payme要靠Gspace運行。
Youtube vanced冇問題
Gspace 未聽過,不過payme我好少用、是間中別人轉賬給我。

謝謝師兄,國行機在香港當行貨用。

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-6-8 02:41 PM 發表

Gspace 未聽過,不過payme我好少用、是間中別人轉賬給我。

國行強過港行😌

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-6-8 02:41 PM 發表

師兄,想問下price.com有人留言(唔知真假),話國行5G機在香港用唔到。想請教你意見。謝謝

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-6-11 01:34 PM 發表

師兄,想問下price.com有人留言(唔知真假),話國行5G機在香港用唔到。想請教你意見。謝謝
5G 咁多頻段,每部機支援又不一樣,甚至香港各大電訊商都支援唔同頻段,又有香港 3.5 黑洞地區!
樓主就咁樣一句其他人真係點答你?
要確認,首先要知自己上邊個台,睇下那個台支持那個頻段,唔知可以打上台問,如果出入黑洞地區就要問埋黑洞區改用那一個?買機時,睇清楚手機有無支援相關頻段,就係咁,用是否大陸機無關係!當然 ,手機鎖營運商就另外一回事。

華為國行如果只計頻道。。。
基本支援全香港5g:
中移動同csl全頻道覆蓋。
數碼通同3就食少一個5g頻道。
榮耀就睇個別型號,除咗所謂暢享版青春版果d型號,大部份都同華為一樣。

4g就全覆蓋。。。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-6-11 03:53 PM 發表

5G 咁多頻段,每部機支援又不一樣,甚至香港各大電訊商都支援唔同頻段,又有香港 3.5 黑洞地區!
樓主就咁樣一句其他人真係點答你?
要確認,首先要知自己上邊個台,睇下那個台支持那個頻段,唔知可以打上台問,如果出入黑洞地區就要問埋黑洞區改用那一個?買機時,睇清楚手機有無支援相關頻段,就係咁,用是否大陸機無關係!當然 ,手機鎖營運商就另外一回事。
我香港用中移動5G plan,國行全網通,應該冇問題吧?

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2021-6-11 05:05 PM 發表

華為國行如果只計頻道。。。
基本支援全香港5g:
中移動同csl全頻道覆蓋。
數碼通同3就食少一個5g頻道。
榮耀就睇個別型號,除咗所謂暢享版青春版果d型號,大部份都同華為一樣。

4g就全覆蓋。。。
謝謝,師兄。我見榮耀30 pro 可以上鴻蒙,便打算試吓。

我用緊榮耀30。之前攞左張免費csl試用,冇問題。

引用:
原帖由 Forbetter 於 2021-6-11 08:58 PM 發表

我用緊榮耀30。之前攞左張免費csl試用,冇問題。
感謝師兄意見

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-6-11 06:01 PM 發表

我香港用中移動5G plan,國行全網通,應該冇問題吧?
唔一定,因內地頻段同香港頻段唔用,支援大陸所有頻段都唔代表支援你香港想要那個,內地手機有註明頻段的。如圖

附件

Screenshot_20210611_213616_com.opera.touch.jpg(142.14 KB)

2021-6-11 09:40 PM

如果要登入自已賬號,YOUTUBE 要網上板

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2021-6-11 09:49 PM 發表

如果要登入自已賬號,YOUTUBE 要網上板
唔想睇廣告,所以改用咗  Vanced 好耐。

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]