• 瀏覽: 1,803
  • 回覆: 13
鴻蒙2.0多視窗下跑 Google Map 同用 Vanced 跑 Youtube。
原生HMS,無裝 GMS 或任何其他 GMS 外掛。

應該係HarmonyOS 2.0 加ANDROID 優化
先可以兼容埋ANDROID APP 同GMS, 令大家無痛享受到 HarmonyOS 2.0

HarmonyOS 應該係由頭到尾重寫內核,所以先可以支援咁多微設備要求,做到萬物互連,而且保持API兼容,所以手機外包應該大部份仍然係ASOP,即開源 Android。
最好既例子就係巴士車廠做咗一輛柴油車同車架,九巴拿去做了在香港既巴士,英國巴士公司又拿去做了在倫敦行走既巴士。而有一間公司就用咗兼容安裝所有配件既標準,做咗一輛用電既車同車架!所以九巴就可以直接用現有配件改成電動車。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-6-10 09:14 PM 發表

鴻蒙2.0多視窗下跑 Google Map 同用 Vanced 跑 Youtube。
HarmonyOS 可以選擇繁體中文和英文?

引用:
原帖由 stedss 於 2021-6-11 04:54 PM 發表

HarmonyOS 可以選擇繁體中文和英文?
語言選擇多的是!

附件

Screenshot_20210611_170303_com.huawei.languagedownloader.jpg(51.46 KB)

2021-6-11 05:04 PM

鴻蒙系統真係好正。

華為都絕Google Android 唔準用,就直接弄過Android 超級改良版,當新產品發行。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 james@zeta 於 2021-6-12 03:11 PM 發表

小粉紅五毛 : 仲用Google Map ? 漢奸🤭
用得點解唔用,又唔駛錢!仲用埋Petal map!再加高得。
Google services,Gmail,Google Map,Youtube,Google search 其實都在用,唔好再講用唔到!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-6-10 09:14 PM 發表

樓主,我訂左單買國行榮耀30 pro,應該可以更新到鴻蒙。
請問鴻蒙,應用app市場已有whatsapp youtube vanced? Hsbc?payme? 
唔使裝our play , gspace?
謝謝

引用:
原帖由 james@zeta 於 2021-6-12 03:11 PM 發表

小粉紅五毛 : 仲用Google Map ? 漢奸🤭
你都飲東江水喇😂😂😂

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-6-13 02:58 AM 發表

樓主,我訂左單買國行榮耀30 pro,應該可以更新到鴻蒙。
請問鴻蒙,應用app市場已有whatsapp youtube vanced? Hsbc?payme? 
唔使裝our play , gspace?
謝謝
原生應用市場唔一定有,可能需要去其他市場下載安裝。我自己無用Payme,用FPS,但聽說 Payme 行唔到,其他我自已都在用。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-6-13 10:16 AM 發表

原生應用市場唔一定有,可能需要去其他市場下載安裝。我自己無用Payme,用FPS,但聽說 Payme 行唔到,其他我自已都在用。
收到,師兄,謝謝

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-6-12 09:54 PM 發表

用得點解唔用,又唔駛錢!仲用埋Petal map!再加高得。
Google services,Gmail,Google Map,Youtube,Google search 其實都在用,唔好再講用唔到!
您是明白人😎👍🏼

但香土華偽版好多玻璃心!您懂的😉

附件

DBiO-fyqefvx4885351.gif(1.37 MB)

2021-6-13 01:02 PM

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]