• 瀏覽: 9,852
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
訊號無敵差

引用:
原帖由 xiaopei 於 2021-7-8 11:00 PM 發表
訊號無敵差
3係收得最差,你仲停留係18年 ,做打👋都醒少少.
https://www.pcmarket.com.hk/5g-speed-test-in-hong-kong/

以信號接收計,中移>Csl>數記及三仔。
數記及三仔,並列第三,兩個台都不斷斷綫,斷左仲有時打唔返電謝。

而上網速度,以一個正常人使用,大概有21m 或以上己經足夠話,四個台都無乜問題,所以上網是平手。

早排先有新聞,有人投訴5G,
月費198港元的5G計劃,強調覆蓋率達全港90%
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0517_00822_001.html

引用:
原帖由 即刻真綿羊 於 2021-7-9 01:33 AM 發表

3係收得最差,你仲停留係18年 ,做打👋都醒少少.
https://www.pcmarket.com.hk/5g-speed-test-in-hong-kong/
宜家自己用緊CMHK,我覺得差過3

引用:
原帖由 xiaopei 於 2021-7-9 11:12 PM 發表

宜家自己用緊CMHK,我覺得差過3
4G 就係
但係 5G 就  CMHK > csl > 3 > SMT

引用:
原帖由 tropicalforest 於 2021-7-10 12:19 AM 發表

4G 就係
但係 5G 就  CMHK > csl > 3 > SMT
其實5G來講cmhk係幾好的(用緊)雖然無人地覆蓋咁廣但起碼夠快夠穩定👍又平

引用:
原帖由 天將繼續修行 於 2021-7-10 12:22 AM 發表

其實5G來講cmhk係幾好的(用緊)雖然無人地覆蓋咁廣但起碼夠快夠穩定👍又平
CMHK 5G 覆蓋唔差過 csl   甚至好過
你有咩位係 CMHK 5G 收唔到  而其他台 5G 收到?

引用:
原帖由 tropicalforest 於 2021-7-10 12:26 AM 發表

CMHK 5G 覆蓋唔差過 csl   甚至好過
你有咩位係 CMHK 5G 收唔到  而其他台 5G 收到?
CSL 5G在我全房內和搭𨋢都收到5G
CMHK房內入啲已經收唔到、𨋢收唔到!
因為之前攞左csl 5G體驗左半個月!覆蓋係全面好多!但本人覺得唔夠cmhk 5G穩定!一玩遊戲就立見!反而csl 4G唔錯

引用:
原帖由 天將繼續修行 於 2021-7-10 12:34 AM 發表

CSL 5G在我全房內和搭𨋢都收到5G
CMHK房內入啲已經收唔到、𨋢收唔到!
因為之前攞左csl 5G體驗左半個月!覆蓋係全面好多!但本人覺得唔夠cmhk 5G穩定!一玩遊戲就立見!反而csl 4G唔錯
如果你講室內就可能係  因為 csl 都係用 N1 多過 N78   而 CMHK 係主力用 N78  好處係 3.5GHz 真 5G 黃金頻段  收到係快好多  解釋左點解 CMHK 會係 Speedtest.net 冠軍  但缺點係高 frequency 低穿透性  室內唔加天線就唔會收得好

引用:
原帖由 tropicalforest 於 2021-7-10 12:47 AM 發表

如果你講室內就可能係  因為 csl 都係用 N1 多過 N78   而 CMHK 係主力用 N78  好處係 3.5GHz 真 5G 黃金頻段  收到係快好多  解釋左點解 CMHK 會係 Speedtest.net 冠軍  但缺點係高 frequency 低穿透性  室內唔加天線就唔會收得好
嘩!師兄都好了解喎👍👍
原來如此!謝謝分享👍👍

引用:
原帖由 天將繼續修行 於 2021-7-10 12:59 AM 發表

嘩!師兄都好了解喎👍👍
原來如此!謝謝分享👍👍
順帶一提  用得最多 N1 做 5G 嘅係  SMT  >  3   csl  > CMHK

引用:
原帖由 tropicalforest 於 2021-7-10 01:07 AM 發表

順帶一提  用得最多 N1 做 5G 嘅係  SMT  >  3   csl  > CMHK
咁講smt 5G咪收得仲好?

引用:
原帖由 天將繼續修行 於 2021-7-10 01:16 AM 發表

咁講smt 5G咪收得仲好?
N1 穿透力大 d   但好慢
解釋左點解 SMT 5G 做測速可以仲慢過 4G

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]