• 瀏覽: 7,162
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 拓容兒 於 2021-9-1 12:38 PM 發表

儲值卡係平, 不過使用次序會低D, 所以有時多人用表現無主台用咁好
不過儲值卡有呢D速度真係唔錯, 真係岩曬平平地粗用
你講得啱儲值卡真係分次序 始終一分錢一分貨

熱賣及精選
引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-4 09:18 PM 發表

這裡經常有人散播儲值卡的次序較上台卡低的見解,我就不敢同意有關說法,除了是上台客一種自我安慰的說法。
例如這裡亦經常有人批評某些公司的網絡差,經常load空氣,試問上台客就不會load空氣?load空氣是否都有次序可依?限速的上台客(例如21Mbps)的次序都比不限速的儲值卡高嗎?
另外,現在已經有5G了,又試問用5G儲值卡的次序亦會比用4/4.5G上台客低?有何方法判定?
誰人可以回話?
我聽我舅父講(佢喺Pccw做)一定有分別因當年有1010,one2free (現在CSL.) 聽佢講 當繁忙時間 資源首先分比1010先, 我估可能係月費價錢問題

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-5 02:17 AM 發表

1010、one2free、csl等品牌早在上世紀已經存在,以前的流動電訊服務是非常昂貴的,有優先次序不足為奇,不過one2free已經消失,而且現在所有都已平民化,情況如何,又誰人會知?
另一方面,上網儲值卡都只是在2014年左右才興起,初期只有3G,及至2016年左右才有4G儲值卡出現,試問又如何可以納入一個只有上台優先次序內部網絡呢?況且出現4G上網服務後才有分什麼限速21、42Mbp ...
如果睇價錢都會有分別,如果睇這張 大眾電訊始終不是親生仔可能會有好多 規條,我之前都好鍾情用儲值卡上網都會選擇番4間網絡商儲值卡因有乜事上嚟都可以直接打上去台問

引用:
原帖由 free33sky 於 2021-9-6 10:32 AM 發表

俾甘貴應該可能有佢道理,看個人追求啦
粗用儲值卡都滿足到我
記得多年前
3豬年代 people 68元無限2g 都好正
4豬年代 Rabbit 72無限都好鬼吸引
5豬就4G 普及,速度未必提升,但價格真的平了

儲值卡當年第一次買是有張叫 上網通的 150元左右 8G, 但上網真的好慢,3G 但更多時間是2g 速度,感受不佳
上網通我都用過價錢好平但速度好慢唔穩定始終不是親生仔就一般

引用:
原帖由 free33sky 於 2021-10-14 11:01 PM 發表

最近開始好慢,大家慎入,
轉3G 才好些😭
下次不要再買

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]