• 瀏覽: 7,223
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 topwai~威威 於 2021-10-10 02:42 AM 發表

小米11 lite 4G
小米11 lite 5G
小米11 lite NE

一機三味,買之前兩部個d真慘
買咗4G版唔算慘,始終平五六百,我就慘,買咗5G版,幾個月就出NE,同我買時一樣價

熱賣及精選
引用:
原帖由 montejo 於 2021-10-14 07:06 AM 發表

買咗4G版唔算慘,始終平五六百,我就慘,買咗5G版,幾個月就出NE,同我買時一樣價
識買一定係買小米11 Lite 5G,NE版處理器又渣咗(S780>S778 5nm >6nm),康寧大猩猩玻璃又低咗一代(6代>5代),講性價比一定係小米11 Lite 5G,依家6+128都係$2499,仲要隻薄荷綠係咁多部之中最靚嘅顔色,我諗唔到有咩理由要俾多300蚊買部降級咗嘅NE😂

引用:
原帖由 tommy1214 於 2021-10-14 09:01 PM 發表

識買一定係買小米11 Lite 5G,NE版處理器又渣咗(S780>S778 5nm >6nm),康寧大猩猩玻璃又低咗一代(6代>5代),講性價比一定係小米11 Lite 5G,依家6+128都係$2499,仲要隻薄荷綠係咁多部之中最靚嘅顔色,我諗唔到有咩理由要俾多300蚊買部降級咗嘅NE😂
780好熱,食電……不過可能係小米ROM問題
NE...8/128,前鏡頭二千萬像

引用:
原帖由 montejo 於 2021-10-14 09:22 PM 發表

780好熱,食電……不過可能係小米ROM問題
NE...8/128,前鏡頭二千萬像
唔覺780熱同食電,仲之買ne就一定on9,降lv買778🤣

引用:
原帖由 tommy1214 於 2021-10-15 00:34 發表

唔覺780熱同食電,仲之買ne就一定on9,降lv買778🤣
780是三星的5nm,很多報告說明這產品工藝不太好,所以小米後來就選了台積電的6nm 778並改名ne以分好兩批

引用:
原帖由 himsosmart 於 2021-10-19 02:31 PM 發表

780是三星的5nm,很多報告說明這產品工藝不太好,所以小米後來就選了台積電的6nm 778並改名ne以分好兩批
繼續吹
唔知s888又用邊間既技術呢!唔知又點呢!聽你講真係得啖笑

引用:
原帖由 天又南 於 2021-10-20 03:02 發表

繼續吹
唔知s888又用邊間既技術呢!唔知又點呢!聽你講真係得啖笑
奇怪,我只是引述市場的客觀事實,怎麽你又酸到了?
跟據小米的規格表,5nm 的780 沒有Dolby vision 而6nm 的778支援,你猜買家會怎選?
a. 用 Netflix Dolby vision 看戲效果更好
b. 用antutu 跑分贏 778 5%

引用:
原帖由 himsosmart 於 2021-10-20 07:45 AM 發表

奇怪,我只是引述市場的客觀事實,怎麽你又酸到了?
跟據小米的規格表,5nm 的780 沒有Dolby vision 而6nm 的778支援,你猜買家會怎選?
a. 用 Netflix Dolby vision 看戲效果更好
b. 用antutu 跑分贏 778 5%
酸什麼?你比少少禮貌 答左我s888係用邊間廠技術先好嗎?什麼跑分,什麼市場客觀事實及得上自己用過感受準確嗎?

引用:
原帖由 tommy1214 於 2021-10-10 08:43 PM 發表

有道理, 你有無買11Lite 5G?

引用:
原帖由 天又南 於 2021-10-20 18:55 發表

酸什麼?你比少少禮貌 答左我s888係用邊間廠技術先好嗎?什麼跑分,什麼市場客觀事實及得上自己用過感受準確嗎?
事實就是 sg 780 出了半年就不再供應,小米另覓同級但更穩定的台積電產處理器,用NE命名等買家有概念是小改版。而 s888 是三星廠5nm 出品又如何,中階機 5nm 6nm 用家有需要考慮這個嗎?有Dolby vision 和沒Dolby vision ,消費者懂怎樣選吧;至於顏色就沒法子了,好薄荷綠的就如你所說揀 780版

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-20 10:49 PM 發表

有道理, 你有無買11Lite 5G?
已入手,其實買ne班人真心on9,有新買新的心態,做左傻仔都唔知

引用:
原帖由 tommy1214 於 2021-10-21 10:52 AM 發表

已入手,其實買ne班人真心on9,有新買新的心態,做左傻仔都唔知
英明的消費者~

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-21 11:02 AM 發表

英明的消費者~
數字都話左人知啦,由780降到去778😂

入部粗用先
買佢既理由就係夠輕夠薄,後備機岩哂!

成個小米介面攪到iPhone咁 真係攪笑

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]