• 瀏覽: 5,249
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
昨晚22:50用完60G,再花$33買60G,今朝發現用咗5G。

再睇佢哋個App,歡樂通宵,原來$48/180日?

#5g
熱賣及精選
引用:
原帖由 ddboy 於 2021-9-19 08:08 AM 發表

昨晚22:50用完60G,再花$33買60G,今朝發現用咗5G。

再睇佢哋個App,歡樂通宵,原來$48/180日?
新版唔知。
但舊版係睇你點選擇。

1. 新開卡,有貓頭鷹時間,社交,(有效時間180日),但數據量就只得50GB。
2. 繼續充值,就會加送10GB數據,總共60GB,每張卡新開貓頭鷹有180日,所以唔會有問題,但當180日過後,仍然用呢張舊卡的話,就要另外畀錢買貓頭鷹。

所以睇你點選擇,你要每次充值貪多佢嗰10GB數據,咁就要犧牲貓貓鷹,你要貓頭鷹,就要犧牲佢充值嗰10GB數據。

個人選擇,係開新卡一張(50GB),增值100元,分三個月使用,連本身買卡時嗰30日,就變成120日可以用貓頭鷹,第四個月改用另一張新卡。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-19 11:50 AM 發表

新版唔知。
但舊版係睇你點選擇。

1. 新開卡,有貓頭鷹時間,社交,(有效時間180日),但數據量就只得50GB。
2. 繼續充值,就會加送10GB數據,總共60GB,每張卡新開貓頭鷹有180日,所以唔會有問題,但當180日過後,仍然用呢張舊卡的話,就要另外畀錢買貓頭鷹。

所以睇你點選擇,你要每次充值貪多佢嗰10GB數據,咁就要犧牲貓貓鷹,你要貓頭鷹,就要犧牲佢充值嗰10GB數 ...
魔鬼在細節!

引用:
原帖由 ddboy 於 2021-9-19 12:47 PM 發表

魔鬼在細節!
四個月換一張新卡,只係頭一個月換卡時少咗送嗰10GB數據,但除了第一個月少10GB外,其餘都一樣有60GB。點都著數過用48蚊買四個月貓頭鷹。
所以覺得用4個月換卡係最抵嘅,當然,可以用到盡,就係開一張新卡時增值$165,或者每月增值$33,直至180日為止,咁就可以用足180日貓頭鷹了,同5個月每個月送嗰10GB,不過煩,同埋睇下可唔可以零頭增值,昩前係唔可以,要去白雞買增值券,係50,50咁買。而家用apps應該可以。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-19 01:06 PM 發表

四個月換一張新卡,只係頭一個月換卡時少咗送嗰10GB數據,但除了第一個月少10GB外,其餘都一樣有60GB。點都著數過用48蚊買四個月貓頭鷹。
所以覺得用4個月換卡係最抵嘅,當然,可以用到盡,就係開一張新卡時增值$165,或者每月增值$33,直至180日為止,咁就可以用足180日貓頭鷹了,同5個月每個月送嗰10GB,不過煩,同埋睇下可唔可以零頭增值,昩前係唔可以,要去白雞買增值券,係50,5 ...
新版開卡仲有送貓頭鷹時間咩?
正如樓主說,貓頭鷹時間不是一定要另外買嗎?

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-19 01:52 PM 發表

我咪話咗新版唔知。我有成五六張舊版,到而家都仲未用完。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-19 01:54 PM 發表

我咪話咗新版唔知。我有成五六張舊版,到而家都仲未用完。
你好心的就賣給樓主吧,他沒有舊卡,現在只買到新卡。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-19 01:52 PM 發表

我亦有用胃糠卡,60蚊張,買一送一嗰隻,即係30蚊個月,80GB,不過得全程7.2M,一樣有貓頭鷹,仲冇咁多嘢添,一個月換一張。
要試,睇下你平時用開有幾多速度,不過,我嗰度用SO同胃糠都差唔多,但SO嘅上載,一向都好好多,平均有十幾MB,而胃糠嗰張,平均只有2M-3M左右。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-9-19 02:01 PM 發表

你好心的就賣給樓主吧,他沒有舊卡,現在只買到新卡。
賣就唔賣啦,如果佢用量真係太嘅,建議佢用胃糠卡,30蚊30日,80GB,全程貓頭鷹,簡單直接唔使煩。
咁當然,睇下佢平時用SO收成點,如果都係10M流下,不如改用胃糠,但如果話佢平時用開都收到十幾M至20M嘅,就要考慮下啦。
全程貓頭鷹好處係成日都係咁速度,只不過2300-0700唔計數咁解。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-19 02:02 PM 發表

我亦有用胃糠卡,60蚊張,買一送一嗰隻,即係30蚊個月,80GB,不過得全程7.2M,一樣有貓頭鷹,仲冇咁多嘢添,一個月換一張。
要試,睇下你平時用開有幾多速度,不過,我嗰度用SO同胃糠都差唔多,但SO嘅上載,一向都好好多,平均有十幾MB,而胃糠嗰張,平均只有2M-3M左右。
師兄好醒

引用:
原帖由 yukiw221 於 2021-9-19 11:35 PM 發表

好似轉左都一段時間
我買完幾張,又心郁郁想試下用胃糠,所以用到而家,答案係兩者差唔多。
結論係:
1. 胃糠簡潔得多,冇咁多「臨審繁複」條文,個人覺得,30日用完,換卡算數,用完data,又係換卡算數,唔使記住記住。
2. 胃糠卡全日都係7.2M,比起So的話全日42M為低,但在我家使用,大家其實差不多,當然,So有時係會高啲,但絕大部分時間,都係大家差不多。
3. 胃糠卡上傳速度比So慢,So一般上傳在我住處一般有18-20M,而胃糠卡上傳一般只有2-3M。
4. 胃糠全日7.2M,包括貓頭鷹時間,So全日42M,貓頭鷹為7.2M。
5. 胃糠張卡用到(未用完data)就有貓頭鷹,唔同So有不同嘅限制。
6. 胃糠每30日,data量為80GB,而So則為50GB(第二次值增為60GB)。

咩係胃糠卡?

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-19 11:44 PM 發表

我買完幾張,又心郁郁想試下用胃糠,所以用到而家,答案係兩者差唔多。
結論係:
1. 胃糠簡潔得多,冇咁多「臨審繁複」條文,個人覺得,30日用完,換卡算數,用完data,又係換卡算數,唔使記住記住。
2. 胃糠卡全日都係7.2M,比起So的話全日42M為低,但在我家使用,大家其實差不多,當然,So有時係會高啲,但絕大部分時間,都係大家差不多。
3. 胃糠卡上傳速度比So慢,So一般上傳在 ...
根據你既個人經驗,邊張卡快d呢?

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2021-10-7 10:52 PM 發表

根據你既個人經驗,邊張卡快d呢?
就文字條件睇嚟,係So快啲,佢極限有42M,而胃糠只有7.2M,但胃糠有80GB/30日,So只有50GB/30,第二次增值才60GB/30日,實測大家差不多,當然,有時So會快啲,但都在10M左右,大部分時間都只有5-8M,而胃糠雖話7.2M,但都維持在4-6M間。

主題標籤 #5g
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]