• 瀏覽: 20,666
  • 回覆: 98
港行vivo X70 Pro終於賣街,喺上個長周末玩咗幾日,到唔同地方試影,可以講呢部機影相拍片都好有質素。

X70 Pro嘅跟機配件,火牛、USB Type-C線、入耳式線控耳機、SIM卡針同說明書,跟機仲有個透明機套。

X70 Pro本身係支援vivo FlashCharge 44W快充,跟機嘅火牛都係44W。

X70 Pro用咗雙曲面6.56吋AMOLED屏幕,有2,376 x 1,080解像度同支援120Hz刷新率,亦支援屏幕指紋解鎖。屏幕上面仲有個3,200萬像素自拍鏡頭。

今次X70 Pro有黑藍兩種機身顏色,都係用雙曲面玻璃機背,個人覺得黑色會吸引少少。

影相功能係X70 Pro最大特色,佢有四個主蔡司鏡頭,分別係5,000萬像素第三代微雲台 (f/1.75)、1,200 萬像素人像 (f/1.98) 、1,200 萬像素超廣角微距 (f/2.2),同埋800萬像素潛望式鏡頭 (f/3.4),其中微雲台鏡頭用咗Sony IMX766V感光元件。今次X70 Pro嘅所有鏡頭仲有埋蔡司 T*鍍膜認證,好處係減少到眩光,提高成像質素。

X70 Pro一樣有蔡司拍攝風格,今次仲多總共有四個,用嚟影人像背景會有唔同嘅虛化效果。

如果想用微雲台拍片,可以喺相機度啟動超級防震功能,拍出嚟嘅片會穩定好多(下面有試片睇),但影片只可以用1080p解像度儲存。

實拍試相(原相resize)

下面係X70 Pro同Xperia 1 III比較,兩張相都係同一時間同角度影,X70 Pro影嘅相暗位都會見到details,質素比較高

另一個比較係X70 Pro同Mate 40 Pro,由於X70 Pro有T*鍍膜嘅關係,你會見到街燈無咁多眩光影響

夜影功能都好勁,喺幾乎全黑嘅環況原本畫面只係見到小小,但影咗出嚟就有咁嘅效果

呢段片係開咗超級防震拍,仲要係邊拍邊行緊路,個微雲台有料到
https://streamable.com/3ss25l

X70 Pro用咗MediaTek Dimensity 1200八核處理器同內置256GB ROM,RAM就有12GB加記憶體融合嘅4GB,即係系統總共有16GB RAM用。

支援120Hz屏幕刷新率,仲有智能切換功能

個人覺得X70 Pro似相機多過似手機,影相同拍片質素有頂級水準。唔知係關感光元件事,用夜景模式影相通常只需手持2秒就得,快們比其他手機快。

熱賣及精選
粒 天機 店唔店? 店我又想入部玩 定等下部

引用:
原帖由 羽潔 於 2021-10-8 04:54 PM 發表

好掂

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2021-10-8 09:17 PM 發表

好掂
你入左?

引用:
原帖由 羽潔 於 2021-10-8 09:25 PM 發表

你入左?
諗緊入手,聽何sir講粒天璣okay…

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2021-10-8 09:27 PM 發表

諗緊入手,聽何sir講粒天璣okay…
其實佢玩果一 二個星期 話ok 我就想知道有沒有真用家 用過天機 半年以上

引用:
原帖由 羽潔 於 2021-10-8 09:36 PM 發表

其實佢玩果一 二個星期 話ok 我就想知道有沒有真用家 用過天機 半年以上
我都想知!

引用:
原帖由 羽潔 於 2021-10-8 04:54 PM 發表

用落又唔覺得有乜問題喎,我玩開隻game都好順

邊度買優惠最多?
過了預售期無耳機送

引用:
原帖由 疑心生暗鬼 於 2021-10-9 11:29 AM 發表

邊度買優惠最多?
過了預售期無耳機送
Cmxx現客價$5698(無耳機送,網上買有$100超市卷)

大陸機黎講呢部應該叫有型唔太土, 個OS都係

點解香港版不是Exynos 1080 處理器?

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-10-10 08:08 AM 發表

三星重死

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-10-10 08:08 AM 發表

香港賣嘅係國際版嚟,一定用D1200

天璣之前用過(唔係1200, 係上一代, 喺深圳買嘅機!但只係用咗一個月), 感覺唔到同高通分別會有幾大!當然, 只用一個月唔會試出好深入嘅結果!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]