• 瀏覽: 1,719
  • 回覆: 10
本人用緊samsung A52 5G。 用咗smart octopus一段時間, 起初只不過有時過閘或者買嘢 某一啲位感應唔到,但移兩移都sense到。 唔知係唔係轉咗台sim卡有關。 當我自從由csl轉去中移動, 就從此都感應唔到, 就算備份了之後刪除儲存, 再重裝也是這樣。 請問各位大大有冇試過這樣情況? 打去八達通公司又不能接通, 打去Samsung pay只是叫我重裝....求助

熱賣及精選
都係實體八達通咭最好,有咩事去港鐵換過張,開站時間開得早,收得晏。手機台開得晏收得早,唔方便

引用:
原帖由 DupdupB 於 2021-10-11 01:53 PM 發表

本人用緊samsung A52 5G。 用咗smart octopus一段時間, 起初只不過有時過閘或者買嘢 某一啲位感應唔到,但移兩移都sense到。 唔知係唔係轉咗台sim卡有關。 當我自從由csl轉去中移動, 就從此都感應唔到, 就算備份了之後刪除儲存, 再重裝也是這樣。 請問各位大大有冇試過這樣情況? 打去八達通公司又不能接通, 打去Samsung pay只是叫我重裝....求助
smart octopus 同 sim卡完全無關係,
- 檢查是否將預設NFC方式設定為「嵌入式安全完件」,
- 檢查更新手機系統 及 samsung pay 新版本,
- 確定手機NFC感應位置
- 檢查手機保護套有冇干擾NFC

引用:
原帖由 fymail 於 2021-10-11 05:44 PM 發表

smart octopus 同 sim卡完全無關係,
- 檢查是否將預設NFC方式設定為「嵌入式安全完件」,
- 檢查更新手機系統 及 samsung pay 新版本,
- 確定手機NFC感應位置
- 檢查手機保護套有冇干擾NFC

https://images.samsung.com/is/image/samsung/assets/hk/nfc-support/phones/a52.png?$ORIGIN_PNG$
那4點已做,唔該! 但奇怪的是我再重插2張sim卡,試過在拍卡機移很久,終於感應到但非常弱...都吾知幾時得幾時吾得...我懷疑張sim有機會擋住nfc感應位,因為都係差吾多位置。

去淘一個外接NFC感應器貼喺機殼得唔得

引用:
原帖由 DupdupB 於 2021-10-12 08:10 AM 發表

那4點已做,唔該! 但奇怪的是我再重插2張sim卡,試過在拍卡機移很久,終於感應到但非常弱...都吾知幾時得幾時吾得...我懷疑張sim有機會擋住nfc感應位,因為都係差吾多位置。
應該同Sim卡位置無咩關係,我用八仔Sim,位置都係鏡頭旁邊,同NFC位差唔多,無試過唔得,但有時某啲機會反應好慢,搭巴士都係,某啲機都係慢或者拍唔到,我會畀下一個拍卡先,人哋拍完跟住就即刻OK,應該係個八達通機問題。
仲有,最好離開部機1 cm左右拍,我次次都係咁。

引用:
原帖由 HKShooter 於 2021-10-15 11:19 AM 發表

應該同Sim卡位置無咩關係,我用八仔Sim,位置都係鏡頭旁邊,同NFC位差唔多,無試過唔得,但有時某啲機會反應好慢,搭巴士都係,某啲機都係慢或者拍唔到,我會畀下一個拍卡先,人哋拍完跟住就即刻OK,應該係個八達通機問題。
仲有,最好離開部機1 cm左右拍,我次次都係咁。
其實你講開呢一樣我以前用note8用咗3年smart octopus都冇問題,係可能有時爭少少但係都用到。 係依家轉咗A52冇諗過會咁差.... 會唔會又係同部機有問題呢

引用:
原帖由 DupdupB 於 2021-10-16 04:21 PM 發表

其實你講開呢一樣我以前用note8用咗3年smart octopus都冇問題,係可能有時爭少少但係都用到。 係依家轉咗A52冇諗過會咁差.... 會唔會又係同部機有問題呢
有無試過用實體卡喺部機check餘額?如果都係好難感應到,咁可能部機個NFC有問題。
我A70用Smart Octopus都好正常。

引用:
原帖由 HKShooter 於 2021-10-16 11:16 PM 發表

有無試過用實體卡喺部機check餘額?如果都係好難感應到,咁可能部機個NFC有問題。
我A70用Smart Octopus都好正常。
試過又ok喎,check到其他實體卡。

引用:
原帖由 DupdupB 於 2021-10-18 08:36 AM 發表

試過又ok喎,check到其他實體卡。
如果係咁,部機個NFC應該無問題,試吓洗機會唔會有改善,或者唔插Sim卡去拍卡睇吓有無問題

引用:
原帖由 HKShooter 於 2021-10-18 02:19 PM 發表

如果係咁,部機個NFC應該無問題,試吓洗機會唔會有改善,或者唔插Sim卡去拍卡睇吓有無問題
幾經嘗試之後終於發現到個問題。 原來真係張sim卡會擋住... 喺插卡槽裏面有兩個sim卡位插卡槽位。如果唔擺張sim卡喺插卡槽1, 係用到完全正常。 所以張sim卡擺喺插卡槽2就冇問題,但係咁就冇得用雙卡.... 係咪所有a52都係咁㗎... 定係還是我部機過nfc感應真係有問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]