• 瀏覽: 3,102
  • 回覆: 13
各位師兄好,

事源昨晚食飯睇社交網站時唔留神按錯條link,未load到頁面前我一兩秒內即刻關chrome
退返上一頁先發現原來係色情廣告

我用左AVG防毒app掃左兩次手機所有apps同文件檔都顯示無中毒,
而我今日留意左電話電量無急速下劇,使用程式慢等
但我都仲擔心部電話中左毒,現在唔敢用類似銀行這種私隱app

想問我仲有咩方法可以知有無中毒,或者除左掃毒有咩可以做?

熱賣及精選
恢復出廠設定。Factory reset

應該無事既,係你多疑姐!

建議1用手機內置自帶的手機管家全盤安全掃描,後重啟,有2個掃毒引擎。2卸載chrome瀏覽器,後重啟,再用Play商店安裝chrome瀏覽器。我紅米note9港版,遇到這種情況就如此處理。

引用:
原帖由 hk929 於 2021-10-24 01:50 PM 發表

建議1用手機內置自帶的手機管家全盤安全掃描,後重啟,有2個掃毒引擎。2卸載chrome瀏覽器,後重啟,再用Play商店安裝chrome瀏覽器。我紅米note9港版,遇到這種情況就如此處理。
大陸電話本身已經預設有後門

清晒瀏覽器的 cookie 就 OK

將部手機重置

多謝咁多位師兄回覆解答
有多個問題想問

我最近換左新手機,過signal數據時用wifi direct方法傳去新機
假設之前部電話真係有毒,wifi direct傳輸會唔會連新手機都出事?

引用:
原帖由 銀河鐵道 於 2021-10-22 10:01 PM 發表

各位師兄好,

事源昨晚食飯睇社交網站時唔留神按錯條link,未load到頁面前我一兩秒內即刻關chrome

我用左AVG防毒app掃左兩次手機所有apps同文件檔都顯示無中毒,

想問我仲有咩方法可以知有無中毒,或者除左掃毒有 ...
chrome右上三點,清歷史就得啦!

睇咸嘢要預咗風險。

引用:
原帖由 銀河鐵道 於 2021-10-22 10:01 PM 發表

各位師兄好,

所有手機本身有掃描病毒功能,唔使特登裝其他殺毒軟件
你掃過冇事就冇事㗎啦,睇完唔應該睇嘅野清除歷史咪得囉

引用:
原帖由 銀河鐵道 於 2021-10-22 22:01 發表

各位師兄好,

打開一下網站, 唔會中毒的...
你查完都無事, 咁都唔放心...
那FACTORY RESET一次

引用:
原帖由 銀河鐵道 於 2021-10-31 14:15 發表

多謝咁多位師兄回覆解答
有多個問題想問

我最近換左新手機,過signal數據時用wifi direct方法傳去新機
假設之前部電話真係有毒,wifi direct傳輸會唔會連新手機都出事?
唉........... 你左擔心右擔心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]