• 瀏覽: 4,008
  • 回覆: 10
自己用緊國行華為mate20但已裝GMS。之前已經設定系統自動升級,直到最近系統自動下載鴻蒙系統2.0,而自己亦需要GMS因為經常需要在國外工作及與老外溝通(Whatsapp, gmail, Facebook...),手機不停收到推送通知要升級行動系統2.0, 請問各位師兄更新鴻蒙系統後可否仍然使用GMS及 Google Play store呢?

我mate30pro行   出機第一日已裝 gms , harmony 出第一日亦即 upgrade  , 所有野 upgrade 完都無問題可以用到

原有GMS升級後返觀更兼容,由其使用第三方用戶登入的app。

原來鴻蒙用得gms? 我仲以為google唔比華為用

引用:
原帖由 勞力牛 於 2021-11-1 10:22 AM 發表
我mate30pro行   出機第一日已裝 gms , harmony 出第一日亦即 upgrade  , 所有野 upgrade 完都無問題可以用到
港行?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-1 12:40 PM 發表
舊機一樣用得..根本就沒追溯權...license出左可以收番架咩..

引用:
原帖由 superivanau 於 2021-11-1 04:05 PM 發表

港行?
國行

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-11-1 10:48 發表
原有GMS升級後返觀更兼容,由其使用第三方用戶登入的app。
咁我就放心啦

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-1 12:40 發表
Update完後,發現Play store一樣用到,而且Whatsapp無delay

引用:
原帖由 nut30 於 2021-11-1 19:46 發表

舊機一樣用得..根本就沒追溯權...license出左可以收番架咩..
呢個我都知,但我呢部機係國行係自行裝GMS,所以驚update之後用唔到Play Store

唔受影響,可以正常使用嘅,只之不過系系統優化了

主題標籤 #huawei #華為
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]