• 瀏覽: 2,163
  • 回覆: 28
用Android手機加到gmail同hotmail電郵就得,但加唔到Yahoo電郵?是否設定有問題,有冇C兄知?
IMAP設定
收件伺服器:android.imap.mail.yahoo.com
安全type:SSL/TLS
端口:993
IMAP路徑前綴: ?
寄件伺服器:android.smtp.mail.yahoo.com

端口:465

熱賣及精選
引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-25 03:34 PM 發表

用Android手機加到gmail同hotmail電郵就得,但加唔到Yahoo電郵?是否設定有問題,有冇C兄知?
IMAP設定
收件伺服器:android.imap.mail.yahoo.com
寄件伺服器:android.smtp.mail.yahoo.com

...
手機不是裝個app就可以嗎,又不是在電腦outlook設定?

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-11-25 04:39 PM 發表

手機不是裝個app就可以嗎,又不是在電腦outlook設定?
樓主用手機email client,正路多數同outlook client一樣除非有專比An機email client

自己就費事煩,用Yahoo email app算

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-25 03:34 PM 發表

IMAP設定

...
用outlook app唔得?

要裝Yahoo app先可加yahoo電郵咁煩?咁點解gmail同hotmail又唔駛?求教.

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-25 09:45 PM 發表

要裝Yahoo app先可加yahoo電郵咁煩?咁點解gmail同hotmail又唔駛?求教.
用yahoo app先冇咁煩,只需入email address同pw就用得,反為用email client煩到震,又要做auth,有時又要開通e樣果樣...

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2021-11-25 10:49 PM 發表

用yahoo app先冇咁煩,只需入email address同pw就用得,反為用email client煩到震,又要做auth,有時又要開通e樣果樣...
用網頁入yahoo電郵都唔得佢一定要你用yahoo app,但如果用國產機就下載唔到app即刻開通唔到...

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-26 12:42 PM 發表

用網頁入yahoo電郵都唔得佢一定要你用yahoo app,但如果用國產機就下載唔到app即刻開通唔到...
有冇用網頁直接login yahoo email (mail.yahoo.com)

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2021-11-26 12:49 PM 發表

有冇用網頁直接login yahoo email (mail.yahoo.com)
佢未叫我要下載yahoo app先得囉.

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-26 01:47 PM 發表

佢未叫我要下載yahoo app先得囉.
咁奇?
試過用Chrome或built-in browser都出到sign in screen 喎

原來yahoo手機版登入就叫你用yahoo app先睇到,轉咗yahoo電腦網頁版登入就睇得(但內容太細),以電郵app就永遠加唔又顯示唔到到yahoo a/c(只可gmail同hotmail)...真奇怪?

引用:
原帖由 alee001 於 25/11/2021 21:45 發表

我用一個叫Type App  嘅電郵apps,  將所有gmail ,  Yahoo mail整合埋一齊,   一次過睇曬, 而且冇廣告,  非常好用

https://play.google.com/store/ap ... ;hl=en_US&gl=US

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-26 04:55 PM 發表

我用一個叫Type App  嘅電郵apps,  將所有gmail ,  Yahoo mail整合埋一齊,   一次過睇曬, 而且冇廣告,  非常好用

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.trtf.blue&hl=en_US&gl=US
國產機裝唔到呢。

Ymail 好耐冇郁過,自從有gmail之後!

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2021-11-25 04:46 PM 發表

樓主用手機email client,正路多數同outlook client一樣除非有專比An機email client

自己就費事煩,用Yahoo email app算
小弟都係咁做, 裝Yahoo Mail個App簡便得多。

主題標籤 #android
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]