• 瀏覽: 4,352
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
阿媽中國移動上台卡就到期,有無邊間攜號轉台可以唔洗佢本人搞,全程我幫佢網上搞掂?唔洗佢簽名確認。

-鴨聊佳?(都係中國移動供應,應該轉唔到)
-3萬能卡?
-HK    moblie?
-lucky sim?
-現代移動more moblie?
或者其他公司?

so sim應該可以,去百佳買卡,download個app就攪到轉台

引用:
原帖由 or801215 於 2021-12-1 10:26 發表
so sim應該可以,去百佳買卡,download個app就攪到轉台
sosim 係App內搞曬
但都要上傳本人身份證及APP內簽名

so sim 係唔係只接受儲直卡轉過去,唔接受上台轉過去?

另外,轉去so sim 後,個號碼係唔係無挷定用戶?
自己本身用緊鴨聊佳,過完冷河後,最終都係想幫佢轉去鴨聊佳。

引用:
原帖由 ABC1990 於 2021-12-1 10:48 AM 發表
so sim 係唔係只接受儲直卡轉過去,唔接受上台轉過去?

另外,轉去so sim 後,個號碼係唔係無挷定用戶?
自己本身用緊鴨聊佳,過完冷河後,最終都係想幫佢轉去鴨聊佳。
so sim現已接受上台客mnp。
什麼是無挷定用戶?mnp後就應該是“挷定”吧,只要繼續增值,沒有人可以搶去你的電話號碼。
儲值卡轉來轉去基本上很平常,不過實名制後就較麻煩。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-12-1 10:55 AM 發表

so sim現已接受上台客mnp。
什麼是無挷定用戶?mnp後就應該是“挷定”吧,只要繼續增值,沒有人可以搶去你的電話號碼。
儲值卡轉來轉去基本上很平常,不過實名制後就較麻煩。
多謝回答,
“無挷家用戶”我是指個號碼不遲於任何身份証,或者可以理解為實名際。

即不再屬於我阿媽名下,我可以操作時唔洗用佢身証証

引用:
原帖由 ABC1990 於 2021-12-1 11:04 AM 發表

多謝回答,
“無挷家用戶”我是指個號碼不遲於任何身份証,或者可以理解為實名際。

即不再屬於我阿媽名下,我可以操作時唔洗用佢身証証
係youtube睇左d介紹,好似轉左去so sim 後,張新卡仍然連系住舊用戶個名(阿媽)。
如果我在so sim 再轉走,都係要用阿媽的名義操作?

因我用數據比較少,不睇劇,幾年前已經轉左用儲值年卡,而家啲手機多數可入兩張卡,要保留的電話號碼就帶號轉檯去hello card,只用來聽電話,現在也比較少用電話,所以每180日增值20元夠曬用,打電話給人多數用儲值年卡啲電話分鐘,我用緊鴨聊佳20GB香港3GB大陸/本地通話2000分鐘年卡,在鴨寮街80元左右有交易,20GB一年我都用唔曬,3GB就留返有機會上大陸時用,一年都唔使130元,我覺得就算高用量的,用高量儲值卡年都有著數,起碼唔使簽約

引用:
原帖由 ABC1990 於 2021-12-1 11:35 發表

係youtube睇左d介紹,好似轉左去so sim 後,張新卡仍然連系住舊用戶個名(阿媽)。
如果我在so sim 再轉走,都係要用阿媽的名義操作?
wrong
你而家係上台號碼,轉過去sosim後
變成非實名儲值卡
之後你係sosim實唔實名, 係你自由決定
你實邊個名隨你, 唔再關你媽事

網上找到以下的圖,可以很好解釋轉台和實名的關係,大家好好學習:

引用:
原帖由 ABC1990 於 2021-12-1 09:56 AM 發表
阿媽中國移動上台卡就到期,有無邊間攜號轉台可以唔洗佢本人搞,全程我幫佢網上搞掂?唔洗佢簽名確認。

-鴨聊佳?(都係中國移動供應,應該轉唔到)
-3萬能卡?
-HK    moblie?
-lucky sim?
-現代移動more moblie?
或者其他公司?
中移動
有保留號碼   9蚊plan   
一個9蚊全包     可飛線
求其買張儲值卡   飛線用
可以打上問清楚

Sosim同3hk diy都可以經app轉台,之後查詢用量同增值都可以向app搞,唔洗拎你媽媽部手機,兩張卡轉台都要提供你媽張身份證,兩張轉台手續有少少唔同,sosim可以去百x、屈仁寺買左卡先之後先轉台,3hk diy就要網上買卡同時揀埋攜號轉台,張sim卡會寄去你填既地址,最後最後,轉左儲值卡後個number係無跟人名,你一定要keep張大卡,如果唔係之後上唔到台,有咩問題個台都補唔返張新卡俾你

引用:
原帖由 lvan23 於 2021-12-1 20:36 發表

中移動
有保留號碼   9蚊plan   
一個9蚊全包     可飛線
求其買張儲值卡   飛線用
可以打上問清楚
佢唔係要保留號碼... 個NUMBER佢媽用緊

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-12-2 03:31 AM 發表

佢唔係要保留號碼... 個NUMBER佢媽用緊
照用No
行雙卡     飛線用
9蚊一個月   冇合約   隨時再轉臺
加一儲值卡用
我自己都用緊

全程唔洗   樓主所講
不用伯母   簽名確認
不用伯母   實名
全程上網搞定
加打電話上cmhk   保留號碼   確認

提示:支持鍵盤翻頁左 右