• 瀏覽: 2,797
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
話說拎左部舊機去蘋果到Trade-in 換13 Pro,當時Sales話啲相過機要等幾個鍾無理佢,夜晚返去自己攪部新機,唔知係咪禁錯制,令到I cloud 同13Pro所有舊相都無晒,去過蘋果店問,佢話我可能禁錯制,禁左唔需要將相儲存落手機到,所以兩邊Iphone同Icloud 都無晒啲相。舊機又已經Trade左俾Apple。

請問咁多位師兄有無其他方法可以還原返啲相?

你睇下有無auto upload 上Google

我放低2部新舊機到職員幫我過資料,我見佢開哂2部機嘅藍牙直接連線過資料,一個鐘後拎返2部機,所以野copy哂又無野唔見咗,但個重新登入囉

冇得搞

過機靠自己,唔好信人,你要將新機要重置再重頭開始,先可以從舊機iCloud過返啲相去新機

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-12-7 08:00 AM 發表
你睇下有無auto upload 上Google
正常無裝google photo 另外好似唔係default 自動上cloud

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2021-12-7 09:12 AM 發表
我放低2部新舊機到職員幫我過資料,我見佢開哂2部機嘅藍牙直接連線過資料,一個鐘後拎返2部機,所以野copy哂又無野唔見咗,但個重新登入囉
最快、但要某iOS level 以上才可

引用:
原帖由 okamandy 於 2021-12-7 09:53 PM 發表
過機靠自己,唔好信人,你要將新機要重置再重頭開始,先可以從舊機iCloud過返啲相去新機
如果有icloud 到

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2021-12-8 07:34 AM 發表

正常無裝google photo 另外好似唔係default 自動上cloud
就係要睇下樓主有無攪

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-12-8 07:50 AM 發表

就係要睇下樓主有無攪
Iphone 大部分人用icloud sync , 除非雙修!iphone 小數人用google photo backup,可以pc upload(以前D相上google photo ) ,同download 做offline backup ) ,

不過可以試吓

引用:
原帖由 沉默偷窺者 於 2021-12-7 03:18 AM 發表
話說拎左部舊機去蘋果到Trade-in 換13 Pro,當時Sales話啲相過機要等幾個鍾無理佢,夜晚返去自己攪部新機,唔知係咪禁錯制,令到I cloud 同13Pro所有舊相都無晒,去過蘋果店問,佢話我可能禁錯制,禁左唔需要將相儲存落手機到,所以兩邊Iphone同Icloud 都無晒啲相。舊機又已經Trade左俾Apple。

請問咁多位師兄有無其他方法可以還原返啲相?
從來都唔應該依賴部手機及雲端存相,因手機容量有限,有機會唔見手機或手機維修,超過雲端容量要加錢;家中自設NAS行raid就最安全。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]